NU-I A BUNĂ: Vremea din ultimele zile afectează culturile, iar prețurile la legume vor crește

luni , 20 mar 2017, ora 13:00       de Dana Berci       Economic

 După câteva săptămâni de primăvară, în unele zone din Maramureș au revenit ninsorile. În timp ce zapada este motiv de bucurie pentru iubitorii sporturilor de iarnă, pentru agricultori reprezintă un motiv de îngrijorare. Vremea rece și ninsorile din ultimele zile au încetinit creșterea legumelor, iar unele culturi au fost compromise.


Vremea rece din martie nu este o situaţie excepţională,  însă temperaturile aproape de îngheț și viscolul aduc pierderi în agricultură.

 „Ne-a afectat deja vremea pentru că nu cresc cum trebuie culturile dacă este așa rece. Afără nu am pus încă nimic, numai în solarii. Față de ceilalți ani suntem cu mult în spate cu culturile, de Paști nu o să scoatem ridichile ca și anul trecut. Prețuri nu o să fie deloc dacă nu o să avem ce vinde”, a spus un agricultor.

Nu doar produsele au fost afectate de vreme, ci și costurile. Din cauza culturilor mai slabe, prețurile vor crește.

 „Vremea rece stagnează cultura și nu se face, nu mai crește nimic din cauza vremii, dar avem și produse de import. Anul acesta o să fie foarte prost pentru că pe timpul iernii au înghețat foarte multe. În zona Aradului cu persoanele cu care lucrez eu, la foarte multe le-a înghețat spanacul, salata, la cei care nu au avut căldură a înghețat tot. Dacă nu este marfă, și prețurile vor fi mai mari. Dacă ne ajută importul și acolo a fost vremea mai bună, atunci o să fie prețurile mai mici la ei și produsele autohtone o să aibă prețuri mai mari”, a explicat un comerciant.

În această perioadă, la Sighet spanacul se vinde cu 7 lei kg, salata verde cu 3,5 lei iar prețul ridichilor a crescut în câteva zile de la 2,5 lei legătura la 3 lei. 

 

tags: nu-i, a, buna:, vremea, din, ultimele, zile, afecteaza, culturile, iar, prețurile, la, legume, vor, crește