Comunitate

NOUTĂȚI: Tendințe tehnologice pentru media în 2018

luni , 13 noi 2017, ora 20:32       de Agerpres       Comunitate

Lumea se schimbă pretutindeni în jurul nostru în ritm accelerat. Multe dintre noile tehnologii clamează că aduc revoluții în diferite domenii pentru ca după o scurtă perioadă de timp să lase locul unor tehnologii și mai performante care aduc alte și alte revoluții. Ritmul dezvoltării tehnologice devine din ce în ce mai rapid, iar jurnalismul este o profesie care se zbate să facă față schimbărilor și să se adapteze la lumea modernă și la instrumentele de diseminare a informației care îi asigură practic oricărui om cu un telefon mobil în buzunar o platformă în care să se exprime și să intre în legătură cu orice, fără limite geografice, culturale sau de vârstă.

Capacitatea de a disemina informația într-o fracțiune de secundă, oriunde pe glob este poate cel mai important vector cultural al globalizării. Jurnalismul, dotat cu noile tehnologii din era digitală, este o victimă a propriului succes și este condamnat să se adapteze sau să dispară.

Institutul american Future Today (FTI), înființat în 2006, își propune să-i ajute pe lideri și organizațiile pe care aceștia le conduc să se pregătească de azi pentru provocările cu care se vor confrunta mâine. FTI se concentrează exclusiv asupra modului în care noile tehnologii și ultimele descoperiri ale științei influențează sau afectează anumite domenii de afaceri, cum transformă forța de muncă și cum poate aprinde schimbări la nivel geopolitic.

In fiecare an FTI publică câte un raport al tendințelor cu care se va confrunta plaja media în cursul anului următor. Dacă aceste tendințe se vor dovedi oportunități sau se vor transforma în amenințări pentru actorii media și consumatorii de media, rămâne de văzut. Lista FTI pentru anul viitor cuprinde 75 de tendințe.

Inteligența artificială se află pentru al 8-lea an consecutiv pe lista de tendințe observate de FTI, fiind de departe cea mai constantă dintre tendințele identificate. Multiplele fațete ale inteligenței artificiale sunt discutate de FTI încă din primul an în care această instituție a început să-și publice rapoartele. În sine, domeniul AI nu poate fi considerat un trend pentru că este o zonă mult prea vastă. Din acest motiv, FTI a identificat diferite teme în cadrul domeniului general AI care reprezintă tendințele pentru anul 2018.

Simplist, inteligența artificială reprezintă o ramură a informaticii în care calculatoarele sunt programate să facă activități pentru care, de obicei, este nevoie de inteligență umană. Aceste programe fac calculatoarele capabile să învețe din experiențe, să facă raționamente, să rezolve probleme, să înțeleagă diferite limbi și să perceapă o anumită situație sau mediu de interes. Există două categorii diferite de AI: slabă (sau îngustă) și puternică (sau generală). Cea slabă este folosită pentru anumite nișe de activitate și pentru anumite funcții specifice. Atunci când un robot jurnalist scrie o știre pornind de la datele structurate de care dispune, este un caz de AI slab. În afara jurnalismului, exemplele sunt multiple: filtrele de spam folosite de serviciul de e-mail, motoarele care oferă recomandări pe YouTube sau Amazon etc.

FTI remarcă 9 tendințe specifice care își trag seva din domeniul larg al inteligenței artificiale.

Continuarea pe agerpres.

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Cine consideraţi că ar trebui să se ocupe de problema haitelor de câini din oraş?
Primăria prin serviciul specializat
Asociaţiile prietenii animalelor
Cetăţenii

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM