Istorie locală

MUZEU: Obiecte vechi, de valoare, pot fi văzute acum într-un spațiu muzeal amenajat de Parohia Reformată din Sighet

miercuri , 26 oct 2016, ora 11:05       de Narcisa Chișiu       Istorie locală

Obiecte vechi, de valoare, ce au aparținut unor intelectuali maghiari din Sighet, dar și actriței Prielle Kornelia pot fi văzute acum într-un spațiu muzeal amenajat de reprezentanții Parohiei Reformate din Sighet.

Pentru amenajarea muzeului, Parohia Reformată a alocat două încăperi într-o fostă casă de rugăciuni. Peste 2000 de volume din colecția avocatului Aurel Szabo, așezate în biblioteca originală a acestuia, plus alte obiecte de valoare se regăsesc în prima cameră.

Colecția de cărți este de secol al XIX-lea. Am expus peste 2000 de volume de drept, arte, științele geografiei.  Original au fost peste 4000 de cărți. Avem expusă și o Biblie ilustrată de aur, din 1897. Toate obiectele au o valoare morală și spirituală însemnată”, spune Istvan Lovasz, preot paroh reformat.

Tot aici este expus și un fotoliu ce a aparținut actriței Prielle Kornelia,  cu înscrisuri din partea admiratorilor săi, ilustrând principalele ei roluri, dar și o statuie cu chipul scriitorului Szilaghi Istvan, fostul director al Liceului Reformat din Sighet. Tablouri vechi, statui și portretul scriitorului Szilaghi Istvan, plus o colecție de coroane din aur și argint ce au aparținut actriței Prielle Kornelia se regăsesc în cea de-a doua încăpere. Cel mai vechi obiect este o față de masă datând din secolul al XVIII-lea. La evenimentul de inaugurare au participat enoriașii parohiei,dar și alți invitați. Parohia Reformată va stabili un orar de funcționare a muzeului. 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Cine consideraţi că ar trebui să se ocupe de problema haitelor de câini din oraş?
Primăria prin serviciul specializat
Asociaţiile prietenii animalelor
Cetăţenii

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM