Turism

MONITORIZARE: Ce gunoaie lasă românii în urmă pe litoralL: Care este cea mai curată staţiune

vineri , 9 iun 2017, ora 10:13       de Mediafax       Turism

O organizaţie neguvernamentală din Constanţa a monitorizat opt sectoare de plajă de pe litoral, iar printre cele mai frecvente deşeuri a găsit mucuri de ţigară, cauciucuri, hârtii, sticle, seringi şi scutece. Cel mai murdar sector de plajă a fost găsit în Năvodari, iar cel mai curat la Costineşti.

Peste trei sferturi dintre gunoaiele abandonate pe plajele româneşti sunt din material plastic, principalul astfel de tip de deşeu fiind mucul de ţigară, arată un raport prezentat de către organizaţia neguvernamentală Mare Nostrum din Constanţa.

Mare Nostrum a monitorizat, în aprilie, opt sectoare de plajă, suprafaţă care însumează 41.547 de metri pătraţi, adică 1,50 la sută din totalul suprafeţelor de plajă de pe litoralul românesc.

În această perioadă, a fost înregistrată o cantitate de 9.003 deşeuri din material polimeric artificial, cauciuc, material textil, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică şi metal.

 ”Cel mai murdar sector de plajă a fost în Năvodari, cu 2.807 elemente, iar cel mai curat cel din Costineşti, cu puţin peste 140 de deşeuri identificate şi eliminate”, arată reprezentanţii Mare Nostrum.

La capitolul deşeuri existente pe plajă, a predominat materialul polimeric artificial, numărul de deşeuri ajungând la aproape 7.000 de elemente.

Cele mai multe dintre acestea au fost înregistrate pe sectorul din Năvodari, peste 2.000, fiind urmat de sectorul din Constanţa.

Sticla, ceramica şi metalul urmează în clasamentul celor mai întâlnite deşeuri.

”Comparativ cu celelalte sesiuni, această etapă de monitorizare a relevat o cantitate mult mai mică de deşeuri din fiecare categorie. Un exemplu ar fi legat de categoria material polimeric artificial, unde în sesiunea octombrie 2016 au fost descoperite peste 23.000 astfel de elemente pe porţiunile de plajă monitorizate”, se arată în raportul Mare Nostrum.

Dintre deşeurile din material polimeric artificial, mucurile de ţigară ocupă primul loc, peste 2 300. Cele mai multe mucuri de ţigară au fost înregistrate pe sectorul din Constanţa, acesta fiind urmat de sectoarele din Năvodari, Vama Veche şi Saturn.

Acest tip de deşeuri pot fi foarte periculoase, atât pentru vietăţile marine, cât şi pentru oameni, deoarece prin descompunere, toxinele din mucurile de ţigară sunt eliberate în mediul înconjurător.

”Ca şi elemente neobişnuite şi nocive pentru sănătatea omului, în această monitorizare am descoperit seringi, ace, odorizante pentru toalete şi chiar scutece”, spun reprezentanţii ong-ului constănţean.

Următoarele locuri la capitolul deşeuri sunt ocupate de paiele şi beţele pentru amestecat, capacele ce provin de la sticlele de băuturi, dar şi pungile, pet-urile, beţele de acadea şi cele de îngheţată, spumă şi burete.”Aceste monitorizări reprezintă o modalitate foarte clară de a evalua starea de curăţenie a plajelor româneşti. Vom vedea cum vor rămâne aceste plaje la finalul sezonului, dacă turiştii au avut bun simţ şi dacă operatorii de plajă şi-au îndeplinit condiţiile contractuale”, a declarat Mihaela Mirea Cândea, director executiv ONG Mare Nostrum.Cantităţile totale de deşeuri ridicate de pe plaje în timpul monitorizării se ridică la peste 225 de kilograme.

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Ce părere aveţi sentinţa în procesul lui Liviu Dragnea va fi:
achitare
condamnare cu executare
condamnare cu suspendare

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM