Comunitate

MITING: Petiție pentru autonomia Ţinutului Secuiesc

sambata , 10 mar 2018, ora 18:43       de www.cotidianul.ro       Comunitate

Update: Participanții la mitingul de la Târgu Mureș au cerut, sâmbătă, printr-o petiție adresată Guvernului, Parlamentului și președintelui Klaus Iohannis, autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc și începerea tratativelor despre statutul Ţinutului Secuiesc cu Consiliul Naţional Secuiesc (CNS).


Potrivit textului petiției, citită, sâmbătă, la mitingul de la Târgu Mureș de președintele Consiliului Național Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, secuii protestează împotriva suprimării autodeterminării naționale.

Azi, 10 martie 2018, noi, secuii adunaţi în Târgu Mureș şi cei care se solidarizează cu noi în țară și în străinătate, urmând calea legii şi a democraţiei, declarăm din nou în unanimitate: solicităm autonomie teritorială Ţinutului Secuiesc! Mesajul Zilei Libertăţii Secuieşti: aceasta nu este doar ziua comemorării martirilor, dar este și ziua revendicărilor privind drepturile noastre legitime. România sărbătorește o sută de ani de la adunarea de la Alba Iulia, dar și mișcarea secuiească pentru autodeterminare împlinește tocmai o sută de ani. Adunându-ne la Monumentul Secuilor Martiri este firesc să protestăm împotriva suprimării autodeterminării naționale, în spiritul cuvintelor lui Jókai Mór, adică în spiritul unui <<statut național, liber și independent>>. Solicităm restabilirea dreptului avut de strămoșii noștrii și care azi ar putea să devină realitate prin instituirea legală al autonomiei teritoriale”, se arată în documentul citat, conform Mediafax.

În petiție se subliniază că reforma administrativă a țării, amânată de ani de zile, ar avea posibilitatea să asigure și Ținutului Secuiesc dreptul la autodeterminare în cadrul Statului Român.

Afirmăm din nou: autonomia Ținutului Secuiesc nu lezează unitatea teritorială și suveranitatea României, nu restricționează interesele cetățenilor de naționalitate română și a altor naționalități din Ținutul Secuiesc, și nu este în contradicție cu Constituția țării. Autonomia Ţinutului Secuiesc reprezintă dreptul şi capacitatea efectivă a colectivităţii majoritare autohtone a ţinutului istoric de a dispune de prerogativele de autoadministrare şi de unele prerogative de drept public, în scopul preluării sub propria ei responsabilitate şi în interesul întregii colectivităţi, o parte importantă a problemelor de interes public, în conformitate cu principiul subsidiarităţii. Acest lucru este și în interesul României”, se menționează în petiție.

Reprezentanții CNS au susținut că regiunea autonomă vizată va dispune de organe de conducere democratic alese, situate între stat și colectivitate, va exercita competențele autoadministrării, respectiv va dispune de anumite competențe publice delegate de stat.

Toate acestea se pot realiza numai prin dialog, prin voinţa liber exprimată a comunităţii locale, cu respectarea principiilor democratice şi prin cooperarea solidară şi constructivă a cetăţenilor. România, în momentul aderării la Consiliul Europei, s-a angajat la îndeplinirea recomandării 1201/1993, care prin acest angajament a devenit obligatoriu. (…) În cei 25 de ani de la aderare, România nu a îndeplinit acest angajament, iar autoritățile refuză dialogul legat de aceasta”, se mai subliniază în petiția CNS.

Citeşte mai mult AICI 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Cine consideraţi că ar trebui să se ocupe de problema haitelor de câini din oraş?
Primăria prin serviciul specializat
Asociaţiile prietenii animalelor
Cetăţenii

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM