Economic

MINISTRUL AGRICULTURII: Plățile pentru crescătorii de animale încep în 25 mai; subvențiile pot ajunge și la 500 de euro pe cap de vacă

marti , 29 mar 2016, ora 22:28       de Agerpres       Economic

 Plățile pentru crescătorii de animale vor începe în data de 25 mai, iar România va avea subvenții foarte mari, cel puțin la bovine, unde este posibil ca sprijinul să ajungă și la 500 de euro pe cap de vacă, a declarat, marți, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la un eveniment de profil.


"Din programarea pe care o avem pentru cei care au numai animale, plățile vor începe din 25 mai. Vă garantez că acest termen se va respecta și, în mod cert, în cel mai scurt timp vor fi efectuate plățile. Într-adevăr, producătorul nu poate fi mulțumit pentru că în anii anteriori se plăteau mai devreme. Asta este vestea mai puțin bună — că începem la 25 mai, însă vestea bună este că la bovine, cel puțin, România va avea subvenții foarte mari. Am discutat chiar zilele trecute cu Comisia Europeană și putem ajunge teoretic, posibil și practic, chiar către 500 de euro la sprijinul cuplat în zootehnie pe cap de vacă. Nu intru în amănunte de ce și cum, dar, repet, sumele vor fi foarte bune. Cert este că în viitor nu vor mai fi nici întârzieri", a spus Irimescu.

Acesta a precizat că o altă veste bună pentru fermieri se referă la accesul pe pășuni pentru asociațiile și cooperativele constituite cu "bune intenții", nu doar pentru accesarea fondurilor europene.

"Inițial, conform unei interpretări pe fermierul activ, am vrut să scoatem accesul pe pășuni al asociațiilor și cooperativelor, iar, ulterior, am studiat mai pe îndelete ce se întâmplă și am ajuns la concluzia că vom permite accesul în continuare, pentru că este nevoie de acele cooperative constituite cu bune intenții, pentru a face ceva pentru membrii cooperativelor — și asta ne dorim cu toții. Am mai spus că un Anuar al cooperativelor din anul 1938 arată că erau peste 500 de cooperative mari în România, în agricultura de atunci", a precizat ministrul.

Conform anunțurilor anterioare făcute de șeful MADR, plata subvențiilor pentru sectorul vegetal va începe din 8 aprilie, iar din 25 mai se vor face plăți pentru cei din zootehnie, care dețin doar animale. Termenul limită pentru finalizarea plăților, conform regulamentelor europene, este 30 iunie.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a participat, marți, la conferința PRIA Agriculture, o reală platformă de dezbatere între autorități, fermieri și companiile care își desfășoară activitatea în acest sector. Evenimentul a fost însoțit în premieră în acest an de gala "Women in Agriculture", prilej cu care au fost recunoscute eforturile și contribuția femeilor la acest sector important al economiei românești.

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Dacă în toamnă ar fi alegeri parlamentare, ce partid ați vota?
PSD+ALDE
PNL
USR
UDMR
Altul

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM