METEO: Cât vor dura ploile puternice şi pericolul de inundaţii

marti , 13 mar 2018, ora 10:20       de www.digi24.ro       Vremea

 Temperaturile anormal de ridicate atrag după ele apariţia furtunilor tipice sezonului cald, iar debitele râurilor sunt într-o continuă creştere.


Este cod portocaliu de inundaţii pe râurile din sud-vest valabil până mâine la ora 18:00. Pentru cursurile de apă din aproape toată ţara, este în vigoare un cod galben până mâine la ora 22:00. Riscul de inundaţii va fi mai mic doar pe râurile din Crişana şi din extremitatea de est a ţării. Va ploua abundent, iar zăpada de la munte va continua să se topească.

De altfel, este în vigoare şi o alertă de ploi până mâine dimineaţă la ora 8:00. Aversele vor veni însoţite de descărcări electrice şi de intensificări ale vântului. Va ploua pe suprafeţe extinse în estul, sud-estul, centrul şi nordul ţării, precum şi în toată zona montană. În Moldova şi în estul Transilvaniei, izolat se vor aduna 30..35 de litri de apă /mp. Maximele vor ajunge la 17 grade Celsius în sudul ţării.

Aversele se vor înmulţi şi se vor intensifica în Bucureşti. Vor fi furtuni ca de vară, cu rafale ce pot ajunge chiar şi la 50 km/h, în condiţiile în care maximele vor avea valori în jur de 14 grade Celsius. Presiunea aerului va rămâne mai mică faţă de cea confortabilă.

De mâine ploile vor mai scădea în intensitate, dar vor continua să apară temporar în sud, în est şi în centru. Joi, va mai ploua slab tot în jumătatea de est, dar din timpul nopţii un alt val de ploi va apărea în vest şi sud-vest. În prag de weekend, acesta va cuprinde toată jumătatea vestică a ţării. Pe creste, vor fi precipitaţii mixte şi va bate vântul. Temperaturile vor continua să fie ridicate peste tot.

Vremea va fi instabilă şi la munte în perioada imediat următoare. Astăzi va ploua abundent în majoritatea masivelor până la 1.800 m altitudine. Mai sus vor fi şi ninsori, iar vântul va sufla cu putere. De la mijlocul săptămânii, vor mai fi doar precipitaţii locale. Temperaturile vor scădea uşor până vineri, apoi vor mai creşte în masivele estice şi sud-estice.
tags: meteo:, cat, vor, dura, ploile, puternice, si, pericolul, de, inundatii