METEHNE GREU DE CORECTAT: Albiile râurilor, pline de PET-uri și pungi din plastic, arată ca gropile de gunoi

luni , 20 mar 2017, ora 17:22       de Dana Berci       Social

 În fiecare primăvară albiile râurilor sunt pline de PET-uri și pungi din plastic. O astfel de situație este acum și pe râul Ronișoara, unde pe mai multe porțiuni  apa este blocată de barajele formate din gunoaie. Sesizările nu au întârziat să apară.


Sancțiunile pentru cei care depozitează deșeuri în râuri pornesc de la 500 de lei și pot ajunge până la 1000 de lei, însă în puține cazuri sunt identificați vinovații.

 „Efectuăm controale împreună cu Poliția Locală. Dacă depistăm persoane care depozitează în speță PET-uri pe albia râurilor, acestea sunt pasibile de amendă, conform hotărârii de Consiliu Local, de la 500 la 1000 de lei. Țin să menționez că este foarte greu de depistat aceste persoane deoarece aceste PET-uri sunt aduse din mai multe zone ale râurilor. Pe Iza pot veni din Bârsana sau pot veni din Rozavlea”, a spus Ovidiu Șuștic, șeful Poliției Ecologice Sighetu Marmației.

De cele mai multe ori sesizările în acest sens sunt făcute abia când se formează blocaje pe cursurile de apă și nu când sunt aruncate primele deșeuri în râuri. În unele cazuri, cu ajutorul cetățenilor care locuiesc lângă râuri, au fost identificați și autori ai acestor acte de necivilizație.

 „Sigur că sunt foarte multe sesizări, am avut sesizări și pe râul Ronișoara, acolo chiar au fost depistate unele persoane care au depozitat cu ajutorul utilajelor agricole, o persoană a depozitat deșeuri cu tractorul pe marginea râului. Aceasta a fost depistată cu ajutorul unor localnici din acea zonă. Sunt foarte multe reclamații mai ales în această perioadă”, a adăugat șeful Poliției Ecologice Sighetu Marmației.

Vineri în Sighetu Marmației va avea loc o acțiune de salubrizare și igienizare a râurilor.

 

tags: metehne, greu, de, corectat:, albiile, raurilor, pline, de, pet-uri, și, pungi, din, plastic, arata, ca, gropile, de, gunoi