Social

MENTALITATE ÎNAPOIATĂ: România, printre ţările membre UE în care cetăţenii cred că violul poate fi provocat de victimă

vineri , 25 noi 2016, ora 21:40       de Mediafax       Social

 Ziua internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor celebrată pe 25 noiembrie. România se numără printre statele membre ale Uniunii Europene în care cetăţenii consideră că violul poate fi provocat de victimă, potrivit unui studiu al Uniunii Europene, informează euobserver.com.


Unul din patru europeni consideră că violul poate fi justificat în anumite circumstanţe, în timp ce unul din cinci spune că violenţa împotriva femeilor este adesea provocată de către victimă, potrivit unui studiu al Uniunii Europene.

Rezultatele sondajului demarat de biroul de statistică al Uniunii Europene au fost publicate joi, 24 noiembrie, cu o zi înaintea Zilei internaţionale pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor, care se celebrează pe 25 noiembrie.

De asemenea, se precizează că una din trei femei din statele membre ale Uniunii Europene s-au confruntat cu violenţă fizică şi / sau sexuală începând cu vârsta de 15 ani. Aşadar, potrivit studiului, există percepţia în Europa că victima poate fi de vină pentru violenţa sexuală comisă.

Totodată, în studiu se arată că atitudinea faţă de ipoteticul consimţământ sexual variază foarte mult, în rândul statelor membre.

Mai mult de unul din patru (echivalentul a 27 %) europeni au declarat că actul sexual fără consimţământ poate fi justificat, în cazul în care victima se află sub influenţa alcoolului sau a drogurilor, sau dacă victima este îmbrăcată sumar, astfel că poate atrage posibili atacatori.

Mai mult de unul din cinci (echivalentul a 27 %) au spus că femeile exgerează acuzaţiile de abuz sau viol. Acest punct de vedere este larg răspândit în Malta, Cipru şi Lituania, dar, în schimb, doar 8 % dintre suedezi au convigeri similare.

De asemenea, cetăţenii din România şi Ungaria desconsideră acuzaţiile formulate de femei, într-un procent mai mare în comparaţie cu respondenţii din Suedia.

Totodată, studiul Uniunii Europene arată că o mulţime de abuzuri nu au fost raportate. Doar 12 % dintre victime au mers la poliţie, printre acestea numărându-se şi reclamanţi care au făcut acuzaţii în numele membrilor familiei sau prietenilor.

Majoritatea respondenţilor (96 %) au declarat că violenţa domestică împotriva femeilor este inacceptabilă, deşi 12 % nu cred că ar trebui să fie întotdeauna pedepsită prin lege. Printr-o declaraţie comună a nouă comisari europeni, Uniunea Europeană a hotărât să demareze proiecte pentru a sensibiliza cetăţenii cu privire la violenţa domestică.

"Împreună trebuie să contestăm... stereotipurile care subminează vocile femeilor şi să arătăm că violenţa împotriva femeilor este inacceptabilă şi nu va fi tolerată", se arată în declaraţie. Vera Jourova, comisarul european pentru justiţie, a declarat joi că 10 milioane de euro vor fi direcţionaţi către ONG locale, pentru a ajuta la prevenirea violenţei domestice şi la sprijinirea victimelor.

Comisia Europeană va monitoriza punerea în aplicare a unei legi a Uniunii Europene cu privire la "drepturile victimei", care a fost adoptată în noiembrie anul trecut, şi care stabileşte drepturi minime pentru victimele abuzurilor, a confirmat Vera Jourova, comisar european al justiţiei.

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM