Comunitate

MEDSPRIA: Dezvoltarea serviciilor socio-medicale în Baia Sprie, blocată de Consiliul Local

luni , 19 mar 2018, ora 19:31       de MaraMedia       Comunitate

Baia Sprie este unul dintre orașele din județ care nu mai beneficiază de un spital. A fost desființat în 2011, dar localnicii pot să aibă parte totuși de serviciile unei unități private, care are azi peste 300 de acționari. Conducerea acestei unități are în plan dezvoltarea unor servicii socio-medicale pentru comunitate, dar proiectul se împiedică de Consiliul Local. Asta pentru că Medspria are datorii de aproape 100.000 de lei. Unitatea nu are bani să le plătească, iar Consiliul Local Baia Sprie blochează momentan proiectul. 


Au apărut zvonuri că administrația publică locală din Baia Sprie dorește închiderea unității sanitare Medspria. Primarul orașului Baia Sprie, Alin Bîrda, susține contrariul și, mai mult, spune că autoritatea publică locală dorește creșterea procentului de acțiuni la această unitate sanitară de la 5 la 10%. Dar proiectul de dezvoltare al Medspria nu se poate implementa, mai spune primarul, pentru că o parte din aleșii locali din Baia Sprie nu votează documentele necesare în acest sens.  

Primăria Baia Sprie, eu, ca primar, susținem activitatea spitalului Medspria SA. Este un spital în care Consiliul Local are o parte din acțiuni, 5% și vom crește la 10% în viitorul apropiat. Dorim dezvoltarea serviciilor medicale din acest spital și le susținem, chiar dacă o parte din consilierii locali nu votează pentru acest lucru și nu susțin această investiție. Noi, ca executiv, ca și comunitate, susținem spitalul din Baia Sprie. Ne dorim să avem servicii medicale cât mai bune ca și calitate, cât mai diversificate ca și specialități. Acum câteva ședințe de consiliu, chiar dacă nu a trecut cu o majoritate de voturi, a trecut o documentație de concesionare a podului policlinicii actuale, unde se poate realiza o investiție cu lift de mărire a capacității actuale a policlinicii. Din păcate, nu toți consilierii locali, și este dreptul lor să zic așa, nu susțin dezvoltarea spitalului din Baia Sprie. Eu, ca primar, noi, ca executiv, susținem acest lucru și participăm împreună cu cei care fac acum activitate medicală inclusiv cu medicii de familie la dezvoltarea acestor servicii în orașul Baia Sprie”, declară primarul orașului, Alin Bîrda. 

Medspria nu ar avea susținerea necesară din cauza datoriilor acumulate la impozitele și taxele locale. În opinia primarului, lucrurile sunt ușor de tranșat. Dar realitatea este azi că ele nu se întâmplă. Și proiectul de dezvoltare a unui centru de recuperare și fizioterapie bate pasul pe loc. 

”Acestea sunt lucruri tehnice, care se pot rezolva printr-o simplă compensare sau prin achitarea lor, sau prin eșalonarea datoriilor astfel încât Medspria SA să nu aibă datorii către Consiliul Local”, mai susține primarul orașului Baia Sprie. 

Concesionarea unei suprafețe de clădire către Medspria se blochează în ședințele Consiliului Local. Medspria a făcut investiții în clădirea unde funcționează, ce aparține Primăriei Baia Sprie, și, conform contractului, datoriile s-ar putea compensa. 

”Medspria a făcut investiții de 3 miliarde aproape, în clădiri, inclusiv la spital am pus geamurile, clădirea policlinicii ați văzut cum arată, s-a schimbat acoperișul total. Bănuții au intrat aici, sunt banii oamenilor, ai acționarilor. Și atunci eu de ce să plătesc impozit și redevență? Hai să compensăm, mai ales că în contractul de concesiune este un articol care spune clar că se poate compensa cu servicii medicale și/sau investițiile pe care Medspria le va face în clădirile primăriei, că ei sunt proprietarul. Ca să nu mai vorbim de faptul că au trebuit intabulate, făcute apartamentări. S-au opus consilierii inclusiv înregistrării contractului de concesiune, al concesionarilor, în Cartea Funciară. Am încercat să depunem un proiect acum, dar pentru că nu avem acest document și nu era înregistrat contractul de concesiune în Cartea Funciară, cum e normal, nu am putut să mergem mai departe. Ne-am blocat. În ultima hotărâre, săptămâna trecută, au respins-o pe motiv că sunt datorii. Dar asta nu are nicio legătură cu datoriile. Noi cu asta ne vom compensa, sper să înțeleagă până la urmă că nu e de unde. De unde să plătești? Dacă nu ai de unde, cum să te dezvolți? ”, declară Maria Pop, manager la Medspria. 

De cealaltă parte, Octavian Cerneștean, unul dintre consilierii locali PSD în Consiliul Local Baia Sprie, susține că nu e împotriva dezvoltării actului medical și vrea ca orașul să aibă cât mai multe acțiuni la Medspria, mai ales că unitatea funcționează într-o clădire ce aparține primăriei. Doar că azi nu se poate ajunge la o concluzie. Ba managerul nu se prezintă la ședințe, ba ședințele la care se discută situația Medspria nu au cvorum.

S-au acumulat datorii multe și le-am spus să își plătească datoriile. Păi, că nu au bani. Propunerea mea a fost să se acorde un număr de acțiuni din banii care trebuiau să se dea acolo astfel încât Consiliul Local să aibă acțiuni mai multe la această unitate. În cele din urmă, s-au dat ceva acțiuni, dar acțiuni foarte puține și s-a preferat să se vândă acțiuni la alții. Acestea fiind motivele, noi am zis că ăsta e bunul orașului Baia Sprie și de ce nu profită orașul Baia Sprie de acolo? Ei au vrut să îl separe, să îl înscrie și managerul să vină în fața consiliului, dar nu, că trimite o simplă hârtie la Consiliul Local. Noi nu că nu am fost împotrivă, e fals ce se spune că toți împing către PSD, dar după ce se termină ședințele toți spun <<foarte bine ați spus, foarte bine că apărați interesele orașului>> și noi, de la PSD data trecută, numai eu am fost, care m-am abținut, dar consilierii lor nu au venit să își asume responsabilități. Din 17 consilieri au fost prezenți numai 12 și ca această hotărâre să treacă avea nevoie de 2 treimi și nu s-au îndeplinit 2 treimi. Au avut 10 voturi pentru că domniile lor, cei care critică, nu le-au venit oamenii să voteze. Alții sunt în conflict de interese că au acțiuni acolo și cam așa stau lucrurile”, explică Octavian Cerneștean, consilier local PSD în CL Baia Sprie. 

În vreme ce în Consiliul Local Baia Sprie se blochează, din diverse motive, documente care ar ajuta la dezvoltarea unor servicii Medspria, localnicii susțin apăsat că au nevoie de un spital în orașul lor. 

”Nu avem spital aici, s-a desființat. Ne-ar ajuta foarte mult dacă ar fi”, spune un localnic. 

”Super ar fi să fie un spital pentru că e necesar”, susține o altă localnică. 

Cum să nu fie nevoie de un spital? Sigur că ar fi. Acolo e dărăpănat tot. Ar fi nevoie, că oameni bolnavi sunt destui”, adaugă o altă localnică. 

Oamenii folosesc serviciile, apelează la serviciile societății noastre Medspria pentru că e greu să meargă în Baia Mare. Noi nu cu primăria avem probleme, chiar avem colaborarea unui grup din primărie. Singurii care sunt împotrivă, și nu mă deranjează să spun, sunt consilierii PSD, care nu am înțeles niciodată de ce”, mai spune Maria Pop. 

Rămâne de văzut dacă autoritatea locală din Baia Sprie va ajuta la dezvoltarea acestei unități medicale private, singura din oraș. 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Cine consideraţi că ar trebui să se ocupe de problema haitelor de câini din oraş?
Primăria prin serviciul specializat
Asociaţiile prietenii animalelor
Cetăţenii

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM