Sanatate

MĂSURI: Ce obligații au UAT-urile în cazul pestei porcine

miercuri , 7 feb 2018, ora 17:25       de Oana Dulf       Sanatate

 Ordonanța de Urgență privind ecarisarea teritoriului nu are norme de aplicare. Până la clarificarea legislației, DSVSA Maramureș solicită sprijinul autorităților județene și primăriilor. Fiecare unitate administrativ-teritorială are obligația ca în cazul apariției unei boli cu impact major, cum ar fi pesta porcină, să se ocupe de ecarisarea teritoriului.


În 2016 a fost emisă Ordonanța de Urgență privind ecarisarea teritoriului. Unitățile administrativ-teritoriale sunt și ele vizate de această ordonanță, în sensul că primăriile au obligația de a lua măsurile care se impun în vederea ecarisării. Ordonanța nu are însă norme de aplicare în acest moment. 

”Nu are norme de aplicare în acest moment în sensul că se dorește translarea obligațiilor către Consiliul Județean. Dar, până în momentul în care vor apărea normele de aplicare, Direcția Veterinară trebuie să se asigure că aceste obligații care sunt în ordonanță se aplică. La articolul 3 din ordonanță se spune foarte clar: în situația unei epizodii care implică o boală cu impact major, fiecare UAT are obligația de a ecarisa”, explică directorul adjunct al DSVSA Maramureș, Vasile Pop. 

 În cursul anului 2016, când în Satu Mare evolua un focar de pestă porcină africană, la nivelul județului Maramureș s-a înregistrat o situație legată de o suspiciune de epizodie, la Remeți. S-au luat atunci măsuri la nivel local și boala nu s-a confirmat. La întâlnirea de luni de la Palatul Administrativ, pe problematica pestei porcine, oficialii DSVSA Maramureș au cerut ca problemele administrative să fie susținute de Instituția Prefectului în așa fel încât normele să vină cât mai repede ca să se cunoască efectiv care entitate de la nivel județean - Consiliul Județean sau primăriile - va gestiona problematica. 

”Nu este permis ca din teritoriu să fie luat un animal - cadavru și să fie introdus într-o unitate privată ca să fie ecarisat. Nu este permis acest lucru. De asemenea, articolul 3 spune că nu este permisă îngroparea cadavrelor. Nu este permisă îngroparea cadavrelor pentru că în momentul în care discutăm de o epizodie gen pestă porcină africană cu conotații foarte drastice asupra economiei unei țări privind specia suină, orice manipulare de orice fel ar face să se extindă foarte repede și neprevăzut virusul, ceea ce nu ne dorim”, avertizează oficialul de la DSVSA Maramureș. 

Oficialii Prefecturii susțin că vor monitoriza situația. 

”Am identificat târgurile de animale autorizate, neautorizate, aglomerațiile de animale cum se numesc în termenii prezentați de Direcția de Sănătate Veterinară, urmează să comunicăm această situație și către IPJ Maramureș și să efectueze filtre împreună cu ajutorul colegilor din Satu Mare și din Sălaj să putem preîntâmpina un eveniment neplăcut pe raza județului Maramureș și în această zonă a țării”, declară prefectul județului Maramureș, Vasile Moldovan. 

În Satu Mare există al doilea focar de pestă porcină. Cel din 27 iulie a fost stins, iar cele 2 focare apărute în 12 ianuarie sunt încă sub incidența măsurilor de stingere, au mai arătat oficialii DSVSA Maramureș. 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM