Economic

MĂSURĂ: Lista neagră a paradisurilor fiscale mai scurtă

marti , 6 mar 2018, ora 21:04       de Agerpres       Economic

 Statele Uniunii Europene urmează să scoată săptămâna viitoare Bahreinul, Insulele Marshall şi Sfânta Lucia de pe o listă UE a paradisurilor fiscale, lăsând doar şase jurisdicţii pe listă, la trei luni după ce aceasta a fost adoptată, potrivit unui document european citat marţi de Reuters.  


Măsura este de natură să provoace şi mai multă dezaprobare din partea parlamentarilor şi activiştilor care au criticat puternic o primă diminuare a listei în ianuarie ce a redus aproape la jumătate numărul de jurisdicţii listate, la nouă de la 17.    

Noua decizie de eliminare de pe listă a fost luată de Grupul responsabil cu Codul de Conduită al UE, ce include experţi fiscali din cele 28 de state membre, potrivit unui document al UE consultat de Reuters.

Se aşteaptă ca miniştrii de finanţe din UE să aprobe propunerea la reuniunea lor lunară periodică de la Bruxelles pe 13 martie.

Cele şase jurisdicţii care rămân pe lista neagră sunt Samoa Americană, Guam, Namibia, Palau, Samoa, precum şi Trinidad şi Tobago.

Bahrein, Insulele Marshall şi Sfânta Lucia sunt scoase de pe listă după ce au făcut "angajamente specifice" de a-şi adapta regulile fiscale şi practicile la standardele UE, se arată în document. Aceste angajamente nu sunt publice.

În ianuarie, guvernele UE au decis să elimine de pe lista neagră Barbados, Grenada, Coreea de Sud, Macao, Mongolia, Tunisia, Emiratele Arabe Unite şi Panama.   

Delistarea Panama a provocat o puternică dezaprobare publică. Procesul UE de adoptare a unei liste negre de paradisuri fiscale a fost declanşat de publicarea aşa-numitelor "Panama Papers", o serie de informaţii financiare confidenţiale care au arătat cum bogaţii şi corporaţiile multinaţionale utilizează schemele off-shore pentru a-şi reduce facturile fiscale. 

Miniştrii au declarat că delistarea din luna ianuarie a fost un semn că procesul funcţionează în timp ce ţări din lumea întreagă au fost de acord să adopte standardele UE privind transparenţa fiscală.

Toate ţările scoase de pe listă au fost mutate într-o aşa-numită listă gri, ce include zeci de jurisdicţii care nu respectă standardele UE împotriva evaziunii fiscale, dar s-au angajat să-şi schimbe regulile şi practicile. Ţările de pe lista gri pot fi mutate înapoi pe lista neagră dacă nu îşi respectă angajamentele.   

Jurisdicţiile de pe lista neagră s-ar putea confrunta cu daune "reputaţionale" şi controale mai stricte asupra tranzacţiilor lor financiare cu UE, deşi încă nu au fost convenite sancţiuni de către statele UE.   

Lista neagră a fost creată pentru a descuraja utilizarea firmelor paravan, care în multe cazuri sunt legale, dar pot ascunde

activităţi ilegale. 

A fost nevoie de aproape un an pentru ca experţii UE să efectueze o examinare a unui număr iniţial de 92 de jurisdicţii din întreaga lume înainte de a identifica în decembrie 17 ce ar putea favoriza evaziunea fiscală.

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Cine consideraţi că ar trebui să se ocupe de problema haitelor de câini din oraş?
Primăria prin serviciul specializat
Asociaţiile prietenii animalelor
Cetăţenii

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM