Comunitate

MARAMUREŞ: Pagube de 3,8 milioane de lei produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase în luna iulie

duminica , 29 iul 2018, ora 17:09       de MaraMedia       Comunitate

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat în ședință centralizatorul pagubelor produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase în luna iulie, pe raza județului Maramureș. De asemenea, a fost validată lista lucrărilor ce urmează a fi executate în regim de urgență pe cursurile de apă din județ pentru a înlătura pericolul producerii de pagube semnificative la bunuri ale populației și obiective sociale, economice și culturale.


Precipitațiile abundente au contribuit la creșterea debitelor unor văi și pâraie. Torenții și scurgerile de pe versanți au transportat materiale care au condus la blocarea unor secțiuni de scurgere a apelor, cu afectarea infrastructurii și terenurilor agricole. Valoarea pagubelor înregistrate pe raza județului nostru, în luna iulie, după verificările și evaluările realizate de către comisiile de specialitate este de 3863 mii lei”, a spus prefectul Vasile Moldovan, președintele CJSU Maramureș.

Ploile torențiale au produs pagube în 16 localități de pe raza a nouă unități administrativ-teritoriale (Cicârlău, Groși, Coaș, Șomcuta Mare, Desești, Ulmeni, Repedea, Dragomirești și Vișeu de Sus).

Șuvoaiele de apă au afectat un kilometru de drum județean, 21,3 km de drumuri comunale, trei kilometri de drumuri forestiere și aproximativ 16 km de străzi și ulițe, dar și o apărare de mal. Torenții de pe versanți au distrus un pod și au avariat trei podețe. Au fost inundate șase hectare de teren agricol, dar 12 hectare de livezi. Situația va fi transmisă la nivel central în vederea alocării de resurse financiare din fondurile guvernamentale aflate la dispoziție pentru înlăturarea efectelor produse de situații de urgență, a mai precizat prefectul de Maramureș. De asemenea, sunt în evaluare pagubele produse de fenomenele meteorologice periculoase la Cavnic, Valea Chioarului și Groșii Țibleșului.

Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență au validat lista punctelor critice de pe cursurile de apă care necesită executarea în regim de urgență a lucrărilor de apărare împotriva inundațiilor. Lista include obiective precum frontul de captare de la Crăciunești, amenajarea malurilor râului Săsar în localitățile Baia Mare și Baia Sprie,  amenajarea râului Firiza pe tronsonul din aval de barajul Berdu, amenajarea Văii Seinel, regularizare Valea Neagră, amenajarea râului Iza în zona cartierului Câmpu Negru, Sighetu Marmației, amenajare râu Ruscova în localitățile Repedea, Ruscova și Poienile de Sub Munte, amenajare râu Vișeu, localitățile Petrova și Vișeu de Sus, lucrări de regularizare pârâu Băleasa, Săliștea de Sus.

Lista cu aceste obiective a fost pentru alocarea de fonduri în vederea continuării lucrărilor și promovării de investiții pe cursurile de apă din județul nostru.

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM