Social

The player will show in this paragraph

MARAMUREȘ: Două stații de epurare a apei cu stuf au fost inaugurate astăzi

joi , 15 oct 2015, ora 16:41       de Ioniţa Ilieş       Social

Inovaţia şi tradiţia au fost îmbinate astăzi în cadrul lansării proiectului „Dezvoltarea unor tehnici ecologice pentru agroturismul din România”, proiect implementat de către Fundaţia Heifer împreună cu secţia comercială în cadrul Ambasadei Norvegiei din Bucureşti şi Institutul Norvegian al Cercercetare a Bioeconomiei. Cu acest prilej au fost inaugurate două staţii de epurare cu stuf.

Este vorba despre două staţii de epurare prin care apa este curăţată în mod ecologic. Acestea au fost implementate în Vadu Izei şi Mara.

„Scopul principal al acestui proiect este un mediu curat. Avem un parteneriat cu Guvernul Norvegiei printr-o agenţie norvegiană care se numeşte Innovation Norway. Proiectul face parte dintr-un grup mai mare de proiecte care se adresează ecologizării industriei din România şi proiectul nostru este ecologizarea industriei agroturistice din Maramureş”, a declarat Ovidiu Spînu, directorul Heifer România.

Proiectul cuprinde cele două sisteme biologice de epurare a apei care folosesc plantele şi stuful, în special, pentru a curăţa apele uzate, dar în afară de staţiile de epurare mai sunt implementate două mecanisme, respectiv reciclarea şi colectarea selectivă a gunoiului menajer, sens în care au fost făcute traininguri şi instructaje cu localnicii pentru a-i îndruma cum să selecteze aceste gunoaie. De asemenea au fost distribuite mai multe lădiţe din lemn folosite pentru a depozita toate deşeurile care sunt biodegradabile. Cea de-a treia intervenţie se referă la gunoiul de grajd, împrejurul căruia au fost construite platforme care să impiedice pătrunderea nitratului în sol. Astfel de platforme au fost distribuite în 10 locaţii.

„Marcăm un moment important în peroiectul pe care Fundaţia Heifer îl desfăşoară, iar noi, în calitate de operatori de program, observăm punctul principal al acestui proiect. Acest proiect este important din punctul de vedere al tradiţiei pe care vrem să o menţinem în Maramureş, dar şi din punctul de vedere al protejării mediului. Să deversăm materiale în râuri nefiind epurate înainte şi a păstra tradiţia împreună cu o ecologizare şi a îmbina inovaţia cu tradiţia este ceva ce merită urmărit în continuare”, a declarat Mihai Ştefănescu, reprezentant Innovation Norway.

Maramureşul a beneficiat de un astfel de proiect deoarece Fundaţia Heifer a mai avut în urmă cu 15 ani un proiect tot  în Maramureş şi a considerat că zona este una emblematică. Innovation Norway se află în România ca secţie comercială în cadrul Ambasadei Norvegiei din Bucureşti şi acţionează ca operator de program pentru Green Industry Innovation.

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM