Cultura

LUCRĂRI DEOSEBITE: Trei autori români, distinși cu premiul "Gligor Popi" pentru istorie

vineri , 21 apr 2017, ora 14:22       de Agerpres       Cultura

 Trimisul special al AGERPRES, Florian Copcea, transmite: Casa Românească din Uzdin, Serbia, a fost, vineri, gazda manifestării de decernare a "Premiului Gligor Popi" de către un juriu condus de scriitorul Vasile Barbu.


"Este pentru al noulea an când ne arătăm recunoștința în acest mod față de niște personalități marcante ale culturii românești. La ediția din acest an premiul a fost atribuit istoricului Nicolae Danciu Petniceanu, memoralistului Victor Rusu, ambii din România, și publicistului Ioța Bulic, din Serbia", a declarat, pentru AGERPRES, Vasile Barbu.

Potrivit acestuia, cei trei premianți "sunt oameni de condei consacrați, cu state vechi în descifrarea și interpretarea unor date și evenimente din istoria neamului românesc, lucrările lor fiind bine cotate în mediul academic românesc și sârbesc".

"Am instituit acest premiu în memoria marelui istoric al minorității naționale românești din Serbia — prof. Gligor Popi (17 septembrie 1919-31 ianuarie 2008). El a fost profesor la diferite școli din Vîrșeț și a lăsat în urmă, pentru posteritate, lucrări capitale pentru cultura românească, între acestea situându-se: Românii din Banatul Sârbesc în perioada dintre cele două războaie mondiale sau Relațiile iugoslavo-române 1918-1941", a explicat Barbu.

El a mai arătat că "decernarea Premiului Gligor Popi celor trei oameni de cultură, în prezența a peste 150 de iubitori de istorie, reprezintă recunoștința celor de azi pentru contribuția lor adusă pentru conservarea valorilor cultural-spirituale, pentru cinstirea memoriei celor care au trudit ca neamul românesc să nu-și piardă originea".

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Dacă în toamnă ar fi alegeri parlamentare, ce partid ați vota?
PSD+ALDE
PNL
USR
UDMR
Altul

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM