Social

Lucia Varga: Sunt decisă să merg până la capăt pentru a face ordine în pădurile din România

joi , 23 mai 2013, ora 20:48       de Agerpres       Social

Ministrul delegat pentru Ape Păduri şi Piscicultură, Lucia Ana Varga, a declarat joi la Braşov, într-o conferinţă de presă, că după votarea Codului silvic, care va fi aplicat începând cu anul viitor, este decisă să meargă până la capăt pentru a face ordine în pădurile din România.

"Asistăm la un jaf nepermis. Distrugerea pădurilor din România a devenit un fenomen şi avem două alternative: să stăm nepăsători şi să lăsăm lucrurile să se deruleze aşa cum sunt acum şi mai avem ce tăia vreo 10-15 ani, sau să punem ordine, să permitem exploatarea pădurilor în mod durabil. Cred că este nevoie de o voinţă politică foarte mare pentru aplicarea Codului silvic. La nivelul Guvernului am văzut că există această disponibilitate din partea domnului prim-ministru Victor Ponta, a viceprim-miniştrilor Liviu Dragnea şi Daniel Chiţoiu. Şi din punctul de vedere al PNL există o rezoluţie care conţine modificarea legislaţiei pentru a gestiona durabil pădurile. Din 2014 cu siguranţă se va aplica noul Codul silvic. Modificările Codului silvic au apărut ca o necesitate pentru că, din păcate, în România tăierile necontrolate, defrişările necontrolate au devenit un fenomen. Curtea de Conturi a cuantificat furturile ilegale din perioada 1990-2011, în această perioadă în România au fost tăiate ilegal 80 de milioane de metri cubi de lemn, paguba fiind de 5 miliarde de euro. Aceste tăieri ilegale au devenit un fenomen pentru că la început am crezut că sunt cazuri izolate aceste cazuri de distrugere prin tăiere, dar din păcate am constatat că în multe locuri din ţară tăierile de pădure fără documente sunt un fenomen", a precizat LuciaVarga.

Codul silvic va fi promovat împreună cu alte acte normative. În prezent se lucrează la modificarea contravenţiei silvice, la modificarea statutului personalului silvic, la modificarea Hotărârii de Guvern de funcţionare şi reorganizare a ITRSV-urilor, care nu va însemna disponibilizare de personal, ci poate chiar noi angajări în diverse ITRSV-uri din ţară, şi, de asemenea, acte normative care ţin de implementarea Codului silvic, a mai spus Lucia Varga care a dat şi două exemple: Hotărârea de Guvern privind acordarea compensaţiilor cu proprietarii de terenuri în Sit Natura 2000 şi Hotărârea de Guvern privind circulaţia masei lemnoase.

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Cine consideraţi că ar trebui să se ocupe de problema haitelor de câini din oraş?
Primăria prin serviciul specializat
Asociaţiile prietenii animalelor
Cetăţenii

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM