Economic

LEGISLAȚIE: Românii care au obținut venituri în străinătate în 2016 trebuie să le declare Fiscului

joi , 9 mar 2017, ora 22:41       de www.avocatnet.ro       Economic

 Persoanele fizice care au obținut în 2016 venituri în afara României sunt obligate să le declare Fiscului, pentru impozitare, până spre sfârșitul lunii mai 2017, conform legislației în vigoare. Raportarea se face prin intermediul formularului 201 și, în caz de nedepunere, contribuabilii riscă să fie sancționați cu până la 500 de lei. Este vorba, mai precis, atât de cei care stau în România și obțin bani din străinătate, cât și de cei care, deși stau în străinătate și obțin bani acolo, vin des în România.


Dacă au obținut venituri în străinătate în anul 2016, românii sunt obligați să le declare la unitățile Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) până la data de 25 mai 2017, așa cum se arată în articolul 130 al Codului fiscal. Raportarea se face cu ajutorul formularului 201 și este pentru impozitarea în România a banilor obținuți în alte țări.

Astfel, vizate sunt, în principal, persoanele fizice care stau în România și au obținut venituri în străinătate și persoanele fizice care stau în străinătate, obțin venituri acolo și vin des în România. Concret, depunerea „Declarației privind veniturile realizate din străinătate” trebuie să fie făcută de:

persoanele fizice rezidente române, care au domiciliul în România, pentru veniturile obținute din orice sursă, atât din România, cât și din afara României;

persoanele fizice nerezidente al căror centru al intereselor vitale este amplasat în România (cu alte cuvinte, în România este locul de care relațiile personale și economice ale persoanei în cauză sunt mai apropiate);

persoanele fizice nerezidente prezente în România pentru o perioadă sau mai multe ce depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic 2016.

Important! Nedepunerea la termen a formularului 201 este considerată, potrivit Codului de procedură fiscală, contravenție. Prin urmare, persoanele care sunt obligate să depună declarația și care depășesc termenul-limită stabilit pentru 25 mai 2017 riscă să fie amendate cu o sumă cuprinsă între 50 și 500 de lei.

Ce fel de venituri trebuie declarate

Formularul fiscal 201 sau, mai exact, „Declarația privind veniturile realizate din străinătate”, este reglementat de Ordinul ANAF nr. 3.695/2016 și poate fi consultat în fișierul anexat acestui articol. Actul normativ detaliază ce fel de venituri obținute în străinătate trebuie să declare românii până spre sfârșitul lunii mai 2017. Concret, veniturile realizate în străinătate, ce sunt supuse impozitării în România, sunt, în principal, următoarele:

din profesii liberale;

din activități de producție, comerț și prestări de servicii;

din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală (adică drepturi de autor);

din cedarea folosinței bunurilor (adică închirierea terenurilor, caselor, mașinilor etc.);

din activități agricole, piscicultură și silvicultură;

cele sub formă de dividende și dobânzi;

din premii;

din jocuri de noroc;

din pensii.

Veniturile salariale obținute în străinătate și plătite de un angajator din statul respectiv (adică nerezident în România) nu se impozitează în România, astfel că nu se impune declararea lor prin intermediul formularului 201. În rest, veniturile trebuie declarate pentru fiecare țară-sursă și pentru fiecare categorie de venit.

„Declarația privind veniturile realizate din străinătate” trebuie completată, așa cum se arată în ordinul ANAF amintit, în dublu exemplar. Originalul trebuie depus la organul fiscal central în a cărui rază teritorială își are domiciliul fiscal declarantul, iar copia este păstrată de cel din urmă. Referitor la depunerea efectivă, formularul 201, în format tipărit, se depune fie direct la registratura organului fiscal, fie prin poștă (scrisoare recomandată cu confirmare de primire), fie online. Completarea formularului fiscal se poate face cu ajutorul programului de asistență de aici

Ulterior, Fiscul emite și comunică persoanelor fizice o decizie de impunere prin care este stabilită suma ce trebuie plătită ca impozit pe veniturile din străinătate în anul 2016. Documentul conține toate informațiile necesare efectuării plății.

Important! Potrivit ordinului citat, data depunerii declarației 201 este considerată data înregistrării acesteia la Fisc sau data depunerii la poștă.

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Dacă în toamnă ar fi alegeri parlamentare, ce partid ați vota?
PSD+ALDE
PNL
USR
UDMR
Altul

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM