Istorie locală

LECȚIA DE ISTORIE: S-au împlinit 73 de ani de la eliberarea Sighetului de sub ocupația horthystă

miercuri , 18 oct 2017, ora 16:06       de Dana Berci       Istorie locală

 Astăzi se împlinesc 73 de ani de la eliberarea Sighetului de sub ocupaţia horthystă. Prin Dictatul de la Viena, din august 1940, regiunea de Nord-Vest a României a intrat în componenţa Ungariei. Teritoriul Ardealului de Nord a fost eliberat mai apoi treptat, în perioada  septembrie -  octombrie 1944, în data de 18 octombrie Sighetu Marmației devinind oraș românesc.


Primul oraş eliberat a fost Sfântu Gheorghe, în 5 septembrie, iar ultimul a fost oraşul Carei, în ziua de 25 octombrie 1944.

„Ziua de 18 octombrie este foarte importantă pentru cetățenii orașului Sighetu Marmației pentru că la această dată, în 1944, orașul Sighet a fost eliberat și de atunci orașul și autoritatea publică sunt românești. În urma Dictatului de la Viena și Maramureșul a fost cedat Ungariei horthyste de către Germania nazistă și Italia fascistă. Odată cu actul de la 23 august 1944 și cu întoarcerea armelor pentru eliberarea Ardealului de Nord, puțină lume își mai aduce aminte că România a întors armele și a intrat în război a doua oară pentru a elibera teritoritoriile ocupate în urma Dictatului de la Viena, românii au început să spere și au luptat pentru întregirea teritorială a țării”, a explicat Gheorghe Todinca, directorul Muzeului Maramureșului din Sighet.

De-a lungul anilor, Sighetul a trecut printr-o transformare radicală.

“Orașul s-a schimbat foarte mult, imaginați-vă că nu erau cartierele orașului, nu erau marile fabrici, câte s-au întâmplat în 73 de ani de când Sighetul este românesc. Această zi trebuie să o legăm de data de 25 octombrie, când a fost eliberată, tot la ora 9:30 dimineața, ultima brazdă de pământ la Carei, când armata română a eliberat teritoriul național și a continuat luptele până la înfrângerea Ungariei horthyste și a Germaniei naziste și cu victoria de la 9 mai 1945”, a adăugat  Gheorghe Todinca.

Directorul Muzeului Maramureșului din Sighet a mai precizat că această zi ar trebui marcată pentru a ne aminti ce a însemnat războiul, dar și cât de importantă este toleranța.

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM