LĂMURIRI: Cum justifică firma de salubrizare majorările prețului gunoiului

vineri , 11 aug 2017, ora 14:33       de Dana Berci       Comunitate

 Prețurile pentru salubrizarea stradală și menajeră în Sighet au crescut de două ori anul acesta. Deși majorările nu au fost foarte mari, mai mulți sigheteni au fost nemulțumiți de noile tarife. Societatea de salubrizare are însă și argumente pentru aceste majorări.


Prima majorare a tarifelor pentru gunoi din acest an a avut loc în luna februarie. Întrucât a crescut salariul minim pe economie, potrivit legii societatea de salubrizare a trebuit să majoreze salariile pentru mai mult de jumătate dintre angajați, iar acest lucru a necesitat și o creștere a tarifelor.

 „Societatea noastră nu a mărit prețurile la serviciile prestate din 2013, perioadă în care, eu am explicat atunci, în ședința de Consiliu Local, salariul minim pe economie a crescut de la 850 lei la 1450 lei, o creștere de 185%. Pe lângă aceste creșteri salariale, calitatea serviciilor care a fost solicitată de primărie a crescut, deci cheltuielile noastre privind serviciile de salubrizare au crescut”, a explicat Nicolae Ghirasim.

Cea de-a doua creștere a tarifelor pentru gunoi a fost aprobată de consilierii locali sigheteni în luna august, iar motivul ar fi întârzierea funcționării depozitului ecologic județean de la Fărcașa.

„A doua creștere din acest an nu se datorează societății noastre sau primăriei și consilierilor locali, ci se datorează unei imperfecțiuni a  funcționării Sistemului de Management  Integrat al Deșeurilor, program care se desfășoară sub organizarea Consiliului Județean. Datorită faptului că depozitul ecologic de la Fărcașa nu este funcțional, practic tot sistemul nu este funcțional. În 17 iulie, data în care s-a închis depozitul de la Sighet și de la Baia Mare, noi ne-am văzut obligați să găsim alte soluții”, a adăugat administratorul societății de salubrizare.

Întrucât la Sighet încă nu s-a construit o rampă de depozitare temporară a gunoiului, una dintre soluții a fost transportarea gunoiului la Baia Mare, fapt ce a dus și la creșterea cheltuielilor pentru transportul deșeurilor.

 „Într-adevăr, acum creșterea prețurilor în momentul în care noi transportăm deșeurile la Baia Mare este mare, 11,56 lei cu TVA, dar după realizarea acestei platfomre de depozitare la Sighet prețul va scădea la 10, 70 lei”, a mai spus Nicolae Ghirsin.

Perioada estimată pentru realizarea unei rampe de depozitare temporară a gunoiului la Sighet este de 2 luni, termen după care ar urma să scadă și tarifele pentru salubrizare.

 
tags: lamuriri:, cum, justifica, firma, de, salubrizare, majorarile, prețului, gunoiului