Comunitate

LA ȘEDINȚELE A.R.E.: Proiectele Complexului Astronomic Baia Mare, promovate în Franța

marti , 19 sep 2017, ora 15:39       de MaraMedia       Comunitate

În perioada  12-14 septembrie au avut loc la Nancy – Franța,  ședințele de toamnă ale Comisiilor Ansamblului Regiunilor Europei, organizație internațională din care face parte din anul 1997 și județul Maramureș.  Delegația maramureșeană a fost reprezentată de consilierul județean Florica Roman și șeful Biroului Relații Externe, Mihaela Lițe. 


Întâlnirea plenară a organizației ARE a avut loc în 13 septembrie, fiind urmată de o dezbatere  pe tema ”Viitorul culturii în era digitală”, unde reprezentanții județului au prezentat, ca exemple de bune practici, mai multe proiecte ale Complexului Astronomic Baia Mare. Este vorba despre proiectul ”Constelații Românești Tradiționale” care prezintă, în cadrul primei expoziții digitale deschise în România, scurte filme cu poveștile denumirilor acordate de țăranii români principalelor constelații, dar și script-uri realizate după o cercetare etnografică a mitologiei stelare românești. Această mitologie stelară a fost inclusă și în programul Stellarium, program internațional open-source folosit de peste 400 de planetarii din întreaga lume. ”Constelațiile Românești Tradiționale” au fost prezentate, ulterior, în cadrul unui alt proiect, ”Cerul în mâinile tale”, într-un mod adecvat pentru nevăzători sau persoane cu deficiențe de vedere. Exemplele de utilizare a mijloacelor digitale, care urmăresc accesul unui public cât mai larg la cultură au fost bine primite de participanții la dezbatere. A urmat, apoi, o dezbatere pe tema ”Beneficiilor politicii de coeziune” și ședințele plenare ale celor trei comisii ARE: Comisia 1 – Economie și dezvoltare regională, Comisia 2 - Politici Sociale și Sănătate Publică și Comisia 3  Cultură, Educație și Tineret. În cadrul acestor ședințe a fost prezentată o dezbatere privind inteligența artificială, în pregătirea evenimentului ce va fi organizat de ARE, în data de 30 noiembrie, la Bruxelles, precum și o propunere de colaborare cu  organizația de tineret UKM din Norvegia. Aceasta organizează, anual, o competiție de talente la nivel local și național.

De asemenea, au fost promovate mai multe proiecte propuse de ARE, care sunt deschise participării regiunilor membre: ”Conservarea peisajelor culturale din Europa”, un proiect care va fi depus spre finanțare în anul 2018 – declarat ca fiind Anul European al Moștenirii Culturale; ”DH Smart ” - un proiect care are în vedere crearea unei platforme cu bune practici în domeniul medical, utilizând servicii digitale pentru promovarea sistemului de îngrijire medicală integrată, centrată pe pacient și contribuind la instruirea cadrelor medicale pentru a crește competențele lor; ”SEED” – un proiect ce are în vedere promovarea de soluții inovative de tip TIC (Tehnologia informației și comunicaților), pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor de vârsta a treia din Europa. Acest proiect are în vedere și acordarea de Premii ale Economiei de Argint pentru orașe și regiuni care au activități în acest domeniu.

În 14 septembrie s-au desfășurat seminarii pe diferite teme: ”Rolul Regiunilor în cultură”, unde au fost prezentate mai multe exemple de bune practici din regiunile membre ARE; ”Rețeaua E-Sănătate”, unde a fost prezentat proiectul ”Doctori și manageri al Universității Tehnice din Nancy”; ”Transport și Mobilitate” – transport verde, inteligent și integrat, unde a fost prezentată Strategia Europeană a Sistemelor de Transport Inteligente și integrate; ”Abordări ale ciclului de viață” referitoare la energia regenerabilă, economia circulară și dezvoltarea regională. Propunerile de proiecte prezentate în cadrul evenimentului vor fi analizate de Consiliului Județean Maramureș, în vederea stabilirii oportunități de participare.  

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Cine consideraţi că ar trebui să se ocupe de problema haitelor de câini din oraş?
Primăria prin serviciul specializat
Asociaţiile prietenii animalelor
Cetăţenii

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM