Istorie locală

ISTORIE DE 121 DE ANI: Inaugurarea Coloniei Pictorilor reabilitată

duminica , 19 noi 2017, ora 17:35       de Pongrácz Panni       Istorie localăÎn cadrul unui șir de evenimente desfășurat pe trei zile între 10-12 noiembrie 2017 s-a inaugurat Colonia Pictorilor din Baia Mare reabilitată. Pe lângă festivitatea de inaugurare au avut loc simpozioane și numeroase expoziții de artă ai artiștilor plastici băimăreni și artiști din  Ungaria și Polonia.


Grupul de clădiri al Coloniei Pictorilor este compusă dintr-o galerie centrală purtând numele pictorului Hollósy Simon și alte patru clădiri care au în componență  galerii și ateliere de pictură.


Stăm în fața unor clădiri foarte moderne de nivel european. Pereții din sticlă a galeriei centrale este acoperită cu fâșii de fier care dă o notă vintage,  în luminile de seară iese în evidență în culorile alb și violet, dar și restul clădirilor au în componență elemente din  fier. Doar una dintre clădiri ne amintește de trecut,  restul ne dă impresia unei priviri către viitor.


Pe lângă personalitățile din țară la ceremonia de inaugurare au luat parte personalități din lumea artei din Ungaria, Ukraina, Polonia, Italia, Franța, Bulgaria și Polonia.


S-a vorbit mai puțin despre istoria de 121 de ani al Coloniei Pictorilor și despre Școala de Pictură Băimăreană,  s-a subliniat  importanța inițiativei de reabilitare și au scos în evidență multiculturalismul care l-a caracterizat.


Toți cei care au luat cuvântul: academicianul Răzvan Teodorescu, politicianul Adrian Năstase și președintele UAPR au lăudat eforturile depuse pentru reabilitarea Coloniei și au recunoscut că mai mult de jumătate din ateliere de creație din capitală azi nu mai există,  și au vorbit despre importanța națională a Coloniei Pictorilor din Baia Mare.


Primarul orașului Baia Mare Cătălin Cherecheș a vorbit despre importanța recunoașterii trecutului  în consolidarea viitorului și a prezentat proiectele viitoare ale orașului în ceea ce privește arta. În locul Stadionului  Municipal dorește să înființeze o Academie de Artă, iar în clădirea fostului Club Phoenix care se află în reabilitare, pe lângă diverse activități culturale de tineret, dorește să ofere locuri de creație tinerilor artiști. Pe un site de știri băimărean a vorbit despre mesajul transmis lui Viktor Orban prin care solicită Guvernului Ungariei să sprijine înființarea Academiei de Artă.


Lucrările de reabilitare a Coloniei Pictorilor a durat trei ani și a fost finanțată exclusiv de Consiliul Local. La inaugurare pe două ecrane mari, una amplasată în curte și alta în Galeria Centrală a fost prezentată filmul reconstrucției Coloniei Pictorilor, mai mult într-una dintre clădiri a fost organizată și o expoziție fotografică cu Colonia Pictorilor de odinioară. Cu această ocazie s-a lansat și un album.


În acest an nu s-a mai oferit premiul Artistul Anului ci a fost împărțită în trei artiștilor Ioan Pop Prilog, Les Pali și Nicolae Cațavei. Laura Ghinea  a fost premiată de către UAPR. Răzvan Teodorescu a venit și el cu două premii unul pentru Laura Ghinea și alta pentru arhitectul Ștefan Paskucz..  Arte +  i-a premiat pe Dorel Petreuș și Győri Csaba.


Rectorul Academiei de Artă din Kiev a înmânat medalia de aur Laurei Ghinea pentru  121 de ani de existență a Coloniei Pictorilor.


În 21 martie 2017 Comisia Hungarikum a introdus Colonia Pictorilor și Școala de Pictură Băimăreană în lista valorilor naționale maghiare.


Inaugurarea Coloniei Pictorilor în întregime se poate viziona aici:


www.youtube.com/watch


www.youtube.com/watch


www.youtube.com/watch


 


 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM