Politic

IOHANNIS: SRI și-a făcut datoria pe deplin; România e o țară sigură

marti , 29 mar 2016, ora 22:57       de Agerpres       Politic

 Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că SRI și-a făcut pe deplin datoria anul trecut, punctând că România este o țară sigură.


"Am participat astăzi la bilanțul SRI. Le-am dat un mesaj pe care pot să-l sintetizez simplu: SRI și-a făcut datoria pe deplin, cu eficiență și cu seriozitate", a spus Iohannis în conferința comună cu șeful SRI, Eduard Hellvig, după prezentarea bilanțului instituției pe anul trecut.

Șeful statului a susținut că reprezentanții SRI, prin profesionalismul lor, fac România mai sigură într-o perioadă cu multe probleme și riscuri.

"Cred că cea mai bună recunoaștere a activității Serviciului este gradul de încredere de care se bucură din partea cetățenilor României", a mai spus Iohannis.

El a arătat că a subliniat la bilanțul SRI câteva aspecte pentru anul trecut.

"România este o țară sigură, scutită de incidente de securitate și terorism. Am mulțumit celor care lucrează în SRI pentru că au asigurat securitatea cetățenilor României. SRI a contribuit esențial la lupta împotriva corupției, care rămâne unul dintre cele mai sensibile subiecte relevant deopotrivă pentru instituții, dar și pentru opinia publică. Am remarcat și activitatea împotriva rețelelor de evaziune și crimă organizată, dar și rolul jucat de SRI în zona de cyber intelligence. Mă bucur să constat că SRI este un partener respectat și credibil în comunitatea de informații euroatlantică și contribuie la profilarea României ca furnizor de securitate în regiune", a adăugat Iohannis.

* Iohannis: Avem nevoie de o reformă legislativă în materie de securitate națională

România are restanțe în ce privește legislația referitoare la securitatea națională, a afirmat, marți, după prezentarea bilanțului SRI, președintele Klaus Iohannis, adăugând că este nevoie de o reformă legislativă în această materie.

"Am vorbit și despre restanțele pe care le avem în materie de legislație. Mă refer aici atât la reluarea discuției cu privire la legislația din domeniul securității cibernetice, cât și la ansamblul reglementărilor în domeniul securității naționale. Absența unei legislații coerente, unitare și actualizate în materie de securitate națională rămâne o temă sensibilă. Avem nevoie de o reformă legislativă, care necesită timp, dezbatere și coordonare, dar nu mai poate întârzia", a spus Iohannis în conferința comună cu șeful SRI, Eduard Hellvig.

El a susținut și că "într-o societate democratică controlul parlamentar eficient este esențial și poate să asigure premisele transparenței, colaborării între instituții și credibilității publice a Serviciului".

"O atitudine deschisă a SRI în raport cu Comisia de control parlamentar și în raport cu societatea este semnalul că Serviciul respectă rigorile unui stat democratic și acționează în acord cu principiile lui", a afirmat Iohannis.

* Iohannis: Colaborarea serviciilor de intelligence din statele europene este esențială pe fondul creșterii alarmante a terorismului

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că așteaptă de la SRI continuitate și consecvență în acțiuni și în rezultate, punctând totodată necesitatea colaborării între serviciile de intelligence din statele europene în contextul creșterii "alarmante" a terorismului.

"În primul rând, aștept continuitate și consecvență în acțiuni și în rezultate. În materie de securitate nu este loc decât de profesionalism 100%. Consider că, pe fondul creșterii alarmante a amenințării teroriste în Europa, colaborarea și coordonarea serviciilor de intelligence din toate statele europene este esențială", a spus Iohannis, în conferința comună cu șeful SRI, Eduard Hellvig, după prezentarea bilanțului activității serviciului pe anul trecut.

El a arătat că, în plan intern, SRI îi revine în continuare misiunea privind apărarea statului de drept și lupta împotriva corupției.

"Cred că cetățenii așteaptă de la serviciu două lucruri în mod special: să fie în siguranță și să le fie respectate drepturile și libertățile. În ambele direcții, SRI are o datorie importantă", a completat șeful statului.

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Dacă în toamnă ar fi alegeri parlamentare, ce partid ați vota?
PSD+ALDE
PNL
USR
UDMR
Altul

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM