Turism

INSTRUIRE: Seminar de turism la CJ Maramureş

vineri , 16 mar 2018, ora 19:44       de Oana Dulf       Turism

Consiliul Județean Maramureș a fost azi gazda unui seminar cu tema „Oportunități de dezvoltare a rutelor culturale europene în România”. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Turismului pentru a conștientiza autoritățile publice locale asupra importanței conservării și promovării patrimoniului material și imaterial românesc. Totodată, printre obiectivele seminarului s-au aflat și valorificarea obiectivelor turistice prin turism, dezvoltarea turismului și creșterea vizibilității României ca destinație turistică atractivă și durabilă prin intermediul moștenirii culturale.


Faptul că România, prin Ministerul Turismului, este membră a Acordului Parțial Extins privind rutele culturale și prin această calitate i se permite să contribuie la promovarea identității și a cetățeniei europene prin cunoașterea și conștientizarea patrimoniului comun al Europei și la dezvoltarea dialogului și legăturilor culturale în cadrul acesteia, precum și cu alte țări și regiuni, Ministerul Turismului a decis organizarea acestor seminarii în diferite zone din țară pentru a prezenta, identifica și propune oportunități de dezvoltare a rutelor culturale europene în România. În ceea ce privește județele Maramureș și Satu Mare s-au făcut propuneri privind rutele patrimoniului medieval din cele două județe, a meșterilor artiști tradiționali, a țărilor din Maramureș și a monumentelor UNESCO. La acestea, vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș și-a exprimat opinia în privința creării unei noi rute pe linie gastronomică.

„Mă gândesc dacă nu ar fi interesantă o rută bazată strict pe gastronomie tradițională. Consiliul Județean Maramureș are în derulare un proiect care se va finaliza cu o certificare cu eticheta ”Bun de Maramureș” a unui număr de 50 de produse gastronomice locale. Aceste produse dorim să le promovăm în toate demersurile noastre, inclusiv prin participarea la târguri. Certificarea va fi una recunoscută la nivel național, iar ulterior chiar la nivel european. Plecând de la faptul că după selecția celor 50 de produse avem intenția să elaborăm o hartă pe care să marcăm originea fiecărui produs, iar apoi să realizăm un proiect prin care să marcăm toate aceste localități și să le împachetăm într-un produs turistic, probabil ar fi interesantă și o abordare în perspectiva gastronomiei tradiționale.” a specificat vicepreședintele CJ Maramureș.  

În anul 2019, Ministerul Turismului își propune să organizeze, la Sibiu, Forumul anual al rutelor culturale europene, care presupune participarea reprezentanților Ministerelor Turismului din 30 de țări, precum și reprezentanți ai Rutelor Culturale Europene Certificate. Aici vor fi promovate rutele culturale naționale și regionale dezvoltate în cadrul acestui proiect. La finalul acestor seminarii autoritățile publice locale ar trebui să conștientizeze importanța colaborării cu localitățile situate de-a lungul rutelor culturale și să creeze rețele de turism legate de geografia culturală a României.

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Cine consideraţi că ar trebui să se ocupe de problema haitelor de câini din oraş?
Primăria prin serviciul specializat
Asociaţiile prietenii animalelor
Cetăţenii

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM