Social

INEDIT: Meșter și la cântat la frunză, dar și la altoit

luni , 24 apr 2017, ora 14:37       de Narcisa Chișiu       Social

 Pe lângă talentul de a cânta la frunză, Vasile Măran din Oncești e cunoscut în zonă și pentru livada sa de pomi, majoritatea rezultați prin tehnica altoiului. În pomicultură, altoirea are drept scop înmulțirea pomilor sau schimbarea sortimentului. Nu e procedură grea, dar trebuie făcută cu atenție și nu trebuie neglijat niciun aspect.


Înarmat cu o secure și un briceag, după alegerea și tăierea altoiului, Vasile Măran din Oncești face la capătul mai gros al acestuia o pană dreaptă, iar pe portaltoi face o tăietura a scoarței, pe verticală.  În acest loc introduce cu grijă altoiul, cu partea cioplită spre interior. Apoi introduce altoiul în portaltoi, până când acesta va avea partea cioplită acoperită total. În loc de ceară de altoi, bărbatul aplică puțin lut din grădină, iar la final taie vîrful altoiului, după ce s-a asigurat ca sunt păstrați trei muguri. Apoi le leagă cu o folie, în loc de bandă și o sfoară. Rudimentar, dar eficient, spune Vasile.

”Îl crăpăm în două, apoi luăm o sadă, o cioplim frumos, pe ambele părți și cu cuțitul deschidem tăietura și o introducem în crăpătura altoiului până la tăietură. Se face cu o bucată de pământ, apoi, ca să nu primească aer, o bandajăm. Și lăsăm cu mugurele afară, după șase săptămâni, dau lăstari mugurii, iar fructe nu face până la doi trei ani”, explică Vasile Măran. 

Pentru a fi siguri de reușita procedurii, trebuie să alegeți altoi și portaltoi din aceeași specie sau același gen. E bine ca portaltoiul să fie mai tânăr. Vasile a reușit și combinații mai ciudate de soiuri, prin tehnici mai complicate, dar regula e să nu combine specii diferite.

”E o adevărată procedură chirurgicală, recunoaște bărbatul din Oncești. Și când îți rupi un picior, trebuie să treacă niște săptămâni pînă se recuperează piciorul. Nu e permis să facem combinații ciudate, nu putem împreuna un cal cu un măgar. De prins se pot prinde, dar frunctele nu sunt bune. Și e și păcat, dacă suntem creștini, nu facem fiecare după capul nostru.  Nici în șesătură nu e ermis să bagi cânepă cu lână”, spune Vasile Măran.

 Puțini sunt cei care cunosc această tehnică, dar nu fiindcă ar fi dificilă, ci mai mult pentru că nu există bunovoință, spune maramureșeanul. 

”Secretul e că nu mai avem bunăvoință, mai demult ne învăța profesorul să altoim, eram învățați că punem noi și mâncați voi. Am învățat de mic, de la bunicul. Să pun în grădină să nu mă duc la vecini după fructe, de ce să muncești pe barba ta, când poți fura de la vecini? Acum îi ajut și pe vecini. Dacă-i neglijență, nu se prinde”, spune bărbatul. 

 Orice pom fructifer se poate altoi în mod eficient, cu șanse de prindere de 90%, dacă procedura se efectuează într-o anumită perioadă a anului, respectiv în lunile martie - mai sau iulie - septembrie.

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM