Comunitate

IN MEMORIAM: Evenimentele dedicate victimelor Holocaustului au debutat cu un moment emoționant la gara din Sighet

vineri , 19 mai 2017, ora 18:04       de Narcisa Chișiu       Comunitate

 Evenimentele dedicate comemorării victimelor Holocaustului la Sighet au debutat azi cu o întâlnire de suflet a oaspeților veniți din toate colțurile lumii, la gară. Locul din care au plecat deportații spre lagărele morții i-a cuprins de emoție. Au aprins lumânări și au împărtășit impresii.


Dalia din Australia e pentru a doua oară în Sighet, dar pentru prima dată în gara orașului. E un punct dureros pentru ea, încărcat de emoție. 

”Eu am avut aici străbunicii și bunica mea și mama. Bunica a fost imediat ucisă în lagăr, mama a supraviețuit, dovadă că sunt eu azi aici. E groaznic ce li s-a întâmplat, de aceea e important să ne aflăm noi azi aici. Aceste întâlniri prilejuite de Peninah ne fac să revenim în locul de unde provin rudele noastre, să trăim aceste emoții și să ducem mai departe, în lumea întreagă, informația. Să facem în așa fel încât să educăm generațiile mai tinere să respecte înaintașii, memoria celor care au murit în război, să aprecieze viața și să prevină să nu se mai repete ororile din istorie”, spune Dalia, din Australia. 

Evenimentul ”Întâlnirea între generații” și-a propus la ediția din acest an să reunească și membri ai comunității din a doua și a treia generație din familiile  evreilor care au fost victime ale regimului nazist. 

”Eu vin pentru a treia oară aici la Sighet. De fiecare dată când vine e greu, dar pe de altă parte, fiindcă eu sunt aici, înseamnă că au fost și supraviețuitori. Bunica mea a supraviețuit. În 45 a fost eliberată din Auschwitz și a început o nouă viață pentru ea. A plecat în Suedia, apoi în Israel. E important să venim aici, să-i aintim. Familia mea e acum în Israel și trăiesc o viață frumoasă”, povestește Shai Spetgang, fiul Peninei, venit la Sighet din Israel.

Revenit după 50 de ani la Sighet, un evreu stabilit acum în Israel povestește despre familia sa originară din zona Sighetului.

”M-am născut în Sighet în 1947. Am crescut aici până la 18 ani, am învățat la Școala ”Filimon Sârbu”. Tatăl meu, împreuă cu familia lui, au fost deportați la Auschwitz de la Câmpulung la Tisa. Tata s-a întors singur, fără femeie și cinci copii. S-a recăsătorit și m-am născut eu și sora mea. Acum, după 50 de ani, am venit înapoi din Israel, în memoria tatălui meu, să văd și locurile unde m-am născut, unde am crescut. M-am întors în țara mea”, spune Moshe. 

Oaspeții vor lua parte la mai multe evenimente și programe culurale dedicate comemorării victimelor Holocaustului. Seria evenimentelor se va încheia luni. 

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Dacă în toamnă ar fi alegeri parlamentare, ce partid ați vota?
PSD+ALDE
PNL
USR
UDMR
Altul

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM