Cultura

GHIDUL DE CULTURĂ: S-au aprobat banii pentru proiectele care vor primi finanțare nerambursabilă de la buget

luni , 7 mai 2018, ora 14:22       de Oana Dulf       Cultura

 S-a aprobat lista programelor, proiectelor și acțiunilor care beneficiază de finanțare nerambursabilă din bugetul județului și sumele alocate fiecărui proiect, declarate eligibile la sesiunea de finanțare din anul 2018. Pentru anul viitor, aleșii județeni vor să impună condiții mai riguroase în privința grilei de punctaj, respectiv a structurii proiectelor. 


La proiectul de hotărâre privind aprobarea listei programelor, proiectelor şi acţiunilor propuse să beneficieze de finanţare nerambursabilă şi a sumelor alocate fiecărui proiect din domeniul culturii, declarate eligibile la sesiunea de finanţare din anul 2018, suma totală care s-a acordat celor 81 de asociații sau fundații, din totalul de 121 care au depus proiecte pe Ghidul pentru cultură, a fost de 530.000 lei.

”Fac o invitație la responsabilitate către toate organizațiile neguvernamentale, către instituțiile publice, UAT-urile din județ, să trateze foarte serios conținutul manifestărilor, așa cum au fost reiterate în proiecte. Pentru că dacă aceste proiecte nu vor aduce un plus valoare percepută pozitiv de către comunități, atunci putem fi suspectați că am oferit sprijin iluzoriu și nemeritat multora dintre aceste proiecte. Lumea așteaptă să vadă cu adevărat că aceste proiecte aduc un plus de creativitate socială, un plus de creativitate intelectuală, de inovație socială, de animație, dacă vreți, în comunități. Altfel, riscăm să facem risipă de resurse. Nu cred că ar fi rău ca pentru viitor, să revizuim puțin regulamentele în așa fel încât să sporim exigențele în acordarea unor resurse financiare. Sunt anumite organizații, nu le contest bunele intenții, care riscă să fie percepute cu intenția de a se profesionaliza excesiv de mult pe resursele alocate de Consiliul Județean. Participă la toate secțiunile cu același proiect, ceea ce nu este în regulă. Un proiect  nu poate primi mai multe surse de finanțare de pe axele Consiliului Județean. Ar putea să fie aici un plus de exigență și să vedem. S-ar putea ca să nu am eu dreptate dar cel puțin, la o primă lectură, cred că unele dintre ele beneficiază de o astfel de alocare. Vreau să cred că responsabilitatea tuturor va fi pe măsura generozității sumelor alocate”, a susținut consilierul județean PNL, Gheorghe Mihai Bîrlea. 

”Niciodată nu vom putea mulțumi pe toată lumea. Și, din acest motiv, cred că până la urmă noi suntem cei care putem să mai îmbunătățim, dacă vreți, grila de punctaj, structurarea proiectelor, astfel încât dintr-o selecție mult mai serioasă și mult mai riguroasă, proiectele să se preteze atât pe oportunitățile pe care le promovează Consiliul Județean dar și pe profesionalismul sau pe ceea ce exprimă acele proiecte nu neaparat în scris cât în practică. Și sunt de acord cu domnul profesor atunci când spune că sunt unii care sunt specialiști în scris. A scrie un proiect este foarte bine, comisia îl evaluează dar în același timp, cei care sunt în comisiile de evaluare sunt de fiecare dată oameni care sunt ancorați în viața culturală a comunității noastre și sunt ferm convins că au apreciat și ceea ce se face pe lângă ceea ce este scris, adică efectiv activitatea care se propune”, a preciazt vicepreședintele CJ Maramureș, Ioan Doru Dăncuș. 

Pentru anul viitor se dorește o responsabilizare mai mare a aplicanților pe proiectele culturale selectate în baza Ghidului solicitantului, a anunțat șeful administrației județene, Gabriel Zetea. 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM