Economic

FINANȚARE: Peste 34.000 de cereri unice de plată depuse la APIA

miercuri , 16 mai 2018, ora 15:15       de Oana Dulf       Economic

 S-a finalizat campania de depunere a cererilor unice de plată pentru anul 2018. În județul Maramureș sunt peste 34.000 de fermieri. Cifra ne situeză pe locul al patrulea pe țară, ca număr de fermieri care pot să aplice plăți directe și măsuri de dezvoltare rurală. Comparativ cu 2017, a scăzut numărul de fermieri cu 480, dar a crescut suprafața pentru care s-au aplicat cererile. 


Campania a debutat la 1 martie și s-a desfășurat pe o perioadă de două luni și jumătate. 15 mai a fost termenul final pentru depunerea cererilor unice de plată pentru fermierii din toată țara. 

”În anul 2018, pentru campania 2018, numărul de fermieri care au depus cereri la APIA, la Centrul Județean și la centrele locale, a fost de 34.384. Suprafața pentru care s-au aplicat schemele de plăți directe și măsurile de dezvoltare rurală este de 148.346 de hectare , cu circa 6.000 de hectare mai mult decât în anul 2017. Ce înseamnă aceasta? Înseamnă bani mai mulți care vor intra în conturile fermierilor din județul Maramureș”, informează directorul APIA Maramureș, Florin Urs.

”Direcția Agricolă Maramureș, prin personalul pe care l-am avut la dispoziție, ne-am mobilizat zilnic alături de conducerea APIA Maramureș cât și colegii din teritoriu de la APIA pentru a mobiliza și a-i înștiința, în primul rând, de a-i căuta, de a merge și a-i conștientiza de faptul că trebuie să se încadreze pe această zi, 15 mai, să nu vină după 15 mai, pentru că nu mai pot să depună cererile. Nu a fost o acțiune destul de simplă”, explică șeful DAJ Maramureș, Virgil Țânțaș. 

Complexitatea și dificultatea preluării cererilor în județul Maramureș sunt mai mari decât în celelalte județe, susțin oficialii APIA. 

”Din cele peste 34.000 de cereri, peste 10.000 de cereri cuprind și scheme de zootehnie. Peste 22.000 de cereri cuprind măsuri pentru fermierii din zonele cu constrângeri naturale, în special zona montană defavorizată și zona semnificativ defavorizată, 57 de unități administrativ teritoriale din cele 76 găsindu-se în aceste zone. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că pentru măsurile de dezvoltare rurală, iar vor veni bani în plus față de banii care vin pentru plățile directe”, mai susține Florin Urs. 

Maramureșul este un județ cu o pondere mare a fermierilor care sunt crescători de animale și care aplică scheme pentru sectorul zootehnic. Efectivele de capete de animale pentru schemele de plăți din acest sector, la speciile care beneficiază de sprijin precum și la categoriile de animale, au fost în creștere față de anul trecut. 

”În acest an, pentru specia bovine, ajutorul național tranzitoriu pe număr de capete, numărul de capete care s-a solicitat în acest an, este de 46.396 capete bovine, în creștere față de anul trecut. Numărul de oi pentru care s-a solicitat sprijin pentru ajutorul național tranzitoriu, la această specie, este 178.712 capete, în creștere față de anul trecut. La specia caprine, numărul de capete pentru care s-a solicitat sprijin este de 12.145, în creștere și tot în creștere sunt și efectivele de bivolițe de 1.007 capete față de 800 și ceva de capete, în anul anterior. O creștere substanțială este la efectivele solicitate pentru sprijinul cuplat la schemele din sectorul zootehnic”, mai precizează șeful APIA Maramureș. 

Joi și vineri, APIA Maramureș și toate centrele zonale vor fi închise. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a dat ordin prin care angajații APIA primesc liber două zile, în condițiile în care aceștia nu au beneficiat de zilele libere legale date de stat în ulrima perioadă, tocmai din pricina acestei campanii. De luni, angajații APIA își vor relua activitatea. Începând cu 21 mai, vreme de 20 de zile, APIA va începe controlul preliminar. Unde se descoperă neconcordanțe mai ales cele legate de suprapuneri de parcele și supradeclarări de blocuri fizice, fermierii vor fi chemați să își lămurească situația. 

 

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM