Cultura

EXPOZIŢIE: ”Obiceiuri de primăvară” sau înțelepciunea practică a țăranului maramureșean

marti , 8 mai 2018, ora 22:17       de MaraMedia       Cultura

Vernisajul expoziției de fotografie ”Obiceiuri de primăvară” a avut loc, în această dimineață, la Palatul Administrativ din Baia Mare. Este o expoziție de fotografie - document etnografic ce surprinde prelungirea unui creștinism primitiv sau a înțelepciunii practice a țăranului maramureșean. 


Expoziția foto ”Obiceiuri de primăvară” este acțiunea cu care au debutat anul acesta Zilele Maramureșului. Evenimentul este organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș, instituție în subordinea Consiliului Județean.  

E o mare bucurie pentru noi, ca instituție de cultură a județului Maramureș, să deschidem Zilele Maramureșului cu această expoziție. Fără îndoială, cred că nu era altceva mai nimerit decât o expoziție de fotografie document etnografic. Foarte importantă o asemenea expoziție și dintr-o perspectivă, dacă vreți, care ține de demersul de antropologie vizuală pe care îl facem noi, de mai mulți ani. E un demers care se circumscrie în ceea ce însemnează o cercetare științifică foarte importantă, făcută la nivelul Maramureșului și nu numai. Noi, ca instituție, am reușit să obținem rezultate în diverse zone limitrofe. Spre exemplu, Satu Mare sau Sălajul unde zona Codrului se prelungește de la noi și acolo. Antropologia vizuală este un mod foarte important de a sonda și a înregistra ceea ce mai reprezintă esență în zona ruralului și este un instrument adecvat. Aparatul de fotografiat reprezintă, pentru noi, în cercetarea antropologică, ceea ce reprezintă, dacă vreți telescopul pentru astronomie. Încă din 1914 s-a început sistematic acest lucru cu aparatul de fotografiat pentru a încerca să tezaurizăm lumea în schimbare, lumea rurală care se schimbă în continuu. Astăzi, aici, vă propunem o expoziție doar cu obiceiuri de primăvară în încercarea de a aduce câte ceva din ceea ce esență, este fibră națională în Maramureș. Adică mitul pe care, zic eu, l-am reliefat cât se poate de bine aici. Mitul, într-un fel, e și o prelungire a unui creștinism primitiv sau a înțelepciunii practice a țăranului maramureșean”, a spus directorul CJCPCT Maramureș, Ștefan Mariș. 

A doua zi a evenimentului Zilele Maramureșului începe mâine cu deschiderea oficială a primei ediții a târgului de promovare ”Bun de Maramureș”. 

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM