Istorie locală

EXEMPLAR: S-a inaugurat o nouă clădire de grădiniță în localitatea Coltău adusă din Olanda

vineri , 23 mar 2018, ora 21:05       de Pongrácz Panni       Istorie locală


Comemorările organizate în cinstea revoluției din 1848 s-au încheiat cu un moment istoric în localitatea Coltău.  În 18 martie 2018 s-a inaugurat clădirea unei noi grădinițe, unde se vor muta grupa de grădiniță și clasa pregătitoare din Castelul Teleki în curs de reabilitare. Clădirea de grădiniță a fost cumpărată de către Consiliul Local Coltău cu un preț simbolic de 1 euro de la Consiliul Local Darten din Olanda. Cu sprijin olandez și maghiar, respectiv cu ajutorul donațiilor oferite de localnici s-a reușit să se aducă clădirea din Olanda, să se reconstruiască în Coltău și să fie mobilată.


Ca semn de mulțumire pentru noua clădire după inagurarea grădiniței copii grupei de grădiniță și clasa pregătitoare au prezentat un spectacol.


În cuvântarea de deschidere a inaugurării Csendes Lajos, primarul comunei Coltău a relatat istoria acestei clădiri, drumul lung pe care l-a parcurs din 2014 de cand s-a deschis această oportunitate. Clădirea de școală temporară din Druten, Olanda construită din elemente modulare a fost preluată de Fundația Surya Project din Olanda, fundația l-a oferit firmei din Ungaria Csillagfény Kft, care l-a oferit în continuare Fundației Nekka din România, ajungând în final Consiliului Local Coltău. În 2014 un grup format din 13 muncitori sufletiști din Coltău, Ungaria și din Transcarpatia au demolat clădirea de 1170 metri pătrați. În acțiunea de strângere de fonduri, familii din Coltău și Cătălina au donat 11300 lei, Udvarhelyi Tivadar, ardelean stabilit în Olanda a donat 1500 euro, iar costul transportului în valoare de 25000 euro a fost suportat de Consiliul Local din Druten. Clădirea a fost transportată cu 7 camioane de 24 tone care în total au parcurs 27500 km. Din clădirea inițială s-a reconstruit în Coltău deocamdată o parte de 270 metri pătrați.


Clădirea grădiniței a fost pusă pe un teren care aparține Consiliului Local. Piatra de temelie și sfințirea a fost făcută în 24 iulie 2017. Mobilierul din interior și de exterior au fost asigurate de Statul Maghiar prin programul de dezvoltare a grădinițelor din Bazinul-Carpatic prin Uniunea Pedagogilor Maghiari din România. Primarul comunei, Csendes Lajos a mulțumit  sprijinul tuturor .


Lambert Simons, președintele Fundației Surya Project a salutat pe toți cei prezenți.


Președintele fundației a relatat istoria clădirii, până s-a reușit aducerea ei în Coltău a parcurs o serie de urcușuri și coborâșuri. În 2014 s-a reușit să se i-a legătura cu edilii din Darten, au oferit clădirea de școală, însă au stabilit un timp foarte scurt pentru demolarea și transportul acesteia. Contractantul a sugerat ca să se demoleze clădirea așa cum a fost ea ridicată din 50-60 de elemente prefabricate împreună cu podeaua din beton, totul ar fi trebuit să fie transportat cu 25 camioane, lucru care din lipsă de fonduri până la finalul termenului, nu s-a reușit.


În continuare localnici din Darten s-au opus prezenței clădirii, în așa fel încât câțiva vecini au inițiat procedură juridică. Între timp Consiliul Local din Darten a găsit un cumpărător, vânzarea însă datorită birocrației a eșuat, noua situție a venit în favorea comunei Coltău. Au cumpărat clădirea cu un preț simbolic de 1 euro  și în așa fel Consiliul Local din Darten a putut să asigure transportul. La sugestia primarului din Coltău Csendes Lajos, o echipă din 13 muncitori au tăiat clădirea în bucăți, facilitând astfel transportul.


Lambert Simons președintele Fundației Surya Project a adus mesajul primarului localitâții olandeze Darten care este încântat de rezultatul final, felicitând administrația locală.


Brendus Réka secretar de stat adjunct la Secretariatul de Stat Maghiar Pentru Politica Națională  a spus că-i privește pe copii din Coltău cu o oarecare invidie. Ei sunt înconjurați de copaci, de clădiri, de fiecare firicel de iarbă care ar putea povesti despre Petőfi  și Júlia, despre poezii, despre familia Teleki, despre Jókai, despre luptele pentru libertate.


Burus- Siklódi Botond, președintele Uniunii Pedagogilor Maghiari din România și-a exprimat bucuria de a lua parte la o inaugurare de grădiniță în 2018, pentru dânsul este un sentiment  înălțător și o faptă care merită de urmat. Președintele UPMR și-a încheiat discursul cu gândurile lui Széchenyi și dorința ca grădinița  să se umple de viață.


Mezei Róbert, directorul Școlii Generale Petőfi Sándor din Coltău, a mulțumit tuturor această frumoasă clădire și a rugat părinții să profite de oportunitatea oferită de această grădiniță.


Consilierul Kovács Zoltán din partea cabinetului de Stat al Ministerului Educației Naționale pentru învățământul pentru minorități a vorbit despre importanța învățământului cu predare în limba maternă și despre conducerea exemplară a localității Coltău.


Pastorul Ecsedi Árpád după câteva cuvinte adresate comunității a binecuvântat grădinița. Primarul Csendes Lajos, secretarul de stat adjunct Brendus Réka și președintele fundației olandeze Lambert Simons au tăiat cele trei panglici.


Primarul localității înfrățite Tiszapüspök din Ungaria a venit cu cadouri pentru noua grădiniță.


După inaugurare, copii grădiniței și câțiva elevi ai școlii au prezentat un program artistic memorabil cu care au surprins pe toți cei prezenți.


 


 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM