Eveniment

EVENIMENT: Sighetenii sunt invitați la hramul Bisericii greco-catolice “Cristos Regele Universului“

vineri , 24 noi 2017, ora 17:43       de Ioana Popovici       Eveniment

 Credincioșii din Sighet au parte în această duminică de un eveniment special, hramul Bisericii greco-catolice “Cristos Regele Universului“. Semnificația acestei celebrări este una specială.


Sărbătoarea “Cristos Regele Universului“ este una neobișnuită  în Sighetu Marmației.

“Nu, nu mai există, cu siguranță, biserici cu acest hram. Există cu siguranță biserici romano-catolice care au acest hram, dar biserici greco-catolice nu știu să existe, dar oricum, ținând cont de conjuctura istorică pe care o trăim și de nevoia acută de a pune în practică acest mesaj al sărbătorii, cred că vor fi din ce în ce mai multe biserici cu acest hram”, a declarat  Filip Onisim, preot paroh greco-catolic.

Celebrarea acestei sărbători a fost instituită în anul 1925 de către Papa Pius al 11-lea, în 11 noiembrie.

“Ideea centrală a acestei sărbători este Isus Crsitos ca centru al întregului univers, în care se recapitulează întregul univers. El, când a murit pe cruce, a murit în numele tuturor oamenilor, a luat în sine natura omenească, dar nu numai omul, ci și întreaga creație. Creația este întotdeaună solidară cu destinul omului și dacă ne aducem aminte din Cartea Genezei, atunci când primii oameni au căzut în păcatul neascultării și a intrat păcatul în lume și prin păcat moartea, nu a suferit numai omul în urma acestei căderi, ci întreaga creație. De parcă atunci între om și natura înconjurătoare, care a fost creată pentru om, a început un fel de război nevăzut, al opoziției, în care natura nu mai este generoasă cu omul. Răutatea umană acrescut mereu și s-a manifestat în conflicte sângeroase”, a adăugat preotul paroh.

La celebrarea hramului sunt așteptați enoriași din Sighet, dar și preoți, împreună cu comunitățile creștine din satele învecinate.

“Această sărbătoare tinde să amintească lumii că trebuie să pună în centru întotdeauna  pe Cristos pentru ca să trăiască în pace și armonie și că nu noi, oamenii, suntem stâpâni pe acest pământ, ci Dumnezeu este stăpânul întregului unvers, iar universul este pus la dispoziția omului din generozitate, din partea lui Dumnezeu, și acest raport trebuie să se mențină mereu pentru ca lumea să trăiască în pace și armonie”, a mărturisit preotul.

Liturghia solemnă a hramului va fi celebrată începând cu ora 11.00 și va fi urmată de o agapă cu toți cei care participă.

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM