Eveniment

ETERNUL MARAMUREȘ: Sighetul se pregătește de trei zile de sărbătoare, prilejuite de cele două festivaluri, cel de muzică și artă medievală și Gala Folk

joi , 10 aug 2017, ora 17:45       de Ionița Ilieș       Eveniment

 Sighetu Marmației se pregătește de sărbătoare. Preț de trei zile, în perioada 18-20 august, sub genericul Eternul Maramureș, se vor desfășura cele două mari festivaluri mult așteptate, cel de muzică și artă medievală, ajuns la ediția a VII-a, și Gala de muzică folk, ajunsă la cea de-a V-a ediție. Evenimentele se vor derula de data aceasta în Parcul Grădina Morii și, pe lângă obișnuitele manifestări, organizatorii au mai pregătit și suprize publicului.


De data aceasta, festivalurile își schimbă locația, într-un spațiu mult mai larg, și anume Parcul Grădina Morii, un loc de suflet al sighetenilor. 

 „Am propus de data aceasta pentru sigheteni și sper să încetățenim Grădina Morii, pentru că fiind la Grădina Morii e un spațiu mai generos, putem să face gălăgie până mai târziu fără să deranjăm vecinii. O să avem niște spații mai generoase, pe stadionul de zgură, acolo unde nu se strică nimic, vor avea loc celebrele manifestări: micul, berea și distracția, iar pe terenul de baschet, pe partea betonată vom amplasa scena pe care atât Lupus Dacus, cât și invitații lui Ducu Bertzi vor concerta pe parcursul a trei zile”, a precizat primarul municipiului Sighetu Marmației, Horia Scubli. 

Seria manifestărilor va debuta cu o parte științifică, vineri, 18 august, și anume simpozionul „Sighetu Marmației între tradiție și modernitate”, eveniment la care vor lua parte cetățeni de onoare ai municipiului, foști edili locali, membri ai Consiliului Local și personalități ale vieții economice, sociale și culturale din comunitate. La ora 12:00, în Parcul Grădina Morii va avea loc deschiderea atelierelor de creație, care se vor derula pe tot parcursul zilei. Nu va lipsi nici marea paradă a festivalului, cu pornire de la aleea pietonală pe centrul orașului, la care vor participa oficialități, muzicieni, trubaduri, menestreli, cavaleri, paji, scutieri, domnițe, dar și nobili, alături de Cnezii de Maramureș, paradă care va continua la Grădina Morii cu demonstrații cavalerești, dansuri medievale și concursuri pentru public. Vor urca apoi pe scenă artiști ai locului dși oaspeți care vor încânta auzul celor prezenți cu concerte deosebite și chiar și un spectacol de muzică medievală în primă audiție la Sighetu Marmației. În a doua zi a manifestărilor va debuta și Gala folk „Floare de Colț”, care va aduce în fiecare seară, sâmbătă și duminică, începând cu ora 18:00, pe scena de la Grădina Morii, interpreți de muzică folk dintre cei mai buni din țară.

„Pe terenul de baschet, așa cum îl cunosc sighetenii, va avea loc spectacolul. Între terenul de baschet și terenul viran unde era un teren de fotbal va avea loc Tabăra medievală, unde vor fi expuse arme, corturi, activități de ateliere, iar pe terenul viran vor avea loc petreceri câmpenești, parc de distracții pentru copii și bineînțeles un târg de artizanat al meșterilor populari din zonă. Deci va fi o mare sărbătoare timp de trei zile și îi așteptăm pe sigheteni să vină atât la o bere, cât și la muzică de cea mai înaltă calitate”, a transmis Dorel Todea, managerul interimar al Centrului Cultural Sighet. 

Duminică, în ultima zi de festival, va avea loc o paradă a costumelor medievale create de Casa de modă Ileana Vassiliev. Pe tot parcursul manifestărilor vor fi deschise două expoziții inedite, una la Muzeul Maramureșului, secția de etnografie, care va ilustra arme albe și de foc, iar alta documentară, la Casa Muzeu „Ioan Mihalyi de Apșa”, intitulată „Breslele sighetene”. Se anunță trei zile de poveste la Sighetu Marmației și sunt invitați să participe deopotrivă localnici și turiști. 

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Cine credeţi că ar trebui să vegheze la preîntâmpinarea faptelor de vandalism din oraş?
Poliţia Locală
Poliţia naţională
Cetăţenii

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM