Social

ESTE PRO: Un înalt consilier al CJUE se pronunţă în favoarea recunoaşterii căsătoriilor homosexuale în România

sambata , 13 ian 2018, ora 14:30       de Agerpres       Social

 România ar trebui să recunoască o căsătorie încheiată în Belgia între un cetăţean român şi soţul său american şi să-i lase pe amândoi să trăiască în România, a apreciat joi un înalt consilier al curţii supreme a Uniunii Europene, relatează dpa.


Ţările Uniunii Europene ar trebui să le acorde soţilor dintr-un cuplu de acelaşi sex atât dreptul la rezidenţă, cât şi pe cel de muncă, inclusiv în cazul în care nu recunosc căsătoriile homosexuale, a declarat Melchior Wathelet, unul dintre cei nouă avocaţi generali ai CJUE, citat de dpa şi Reuters.

Potrivit lui Wathelet, termenul de "soţ" trebuie să se refere şi la partenerii de acelaşi sex, când este vorba de libertatea de rezidenţă a cetăţenilor UE şi a membrilor de familie ai acestora. Judecătorii curţii nu sunt obligaţi să respecte opinia avocatului general, dar tind să o urmeze.

"Deşi statele membre ale UE sunt libere să autorizeze sau nu căsătoriile între persoane de acelaşi sex, nu pot pune piedici libertăţii de şedere a unui cetăţean al Uniunii refuzând să i-o acorde partenerului de acelaşi sex al acestuia sau acesteia care nu este cetăţean al UE", a opinat Wathelet.

Legile europene care asigură libertatea de circulaţie a cetăţenilor UE şi soţilor/soţiilor lor nu specifică sexul partenerilor căsătoriţi, a insistat el.


În acelaşi timp, dată fiind tendinţa în creştere de permitere a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex în statele UE, nu se mai poate invoca jurisprudenţa anterioară în care mariajul este definit ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie, a menţionat avocatul general.

Românul care a adus cazul în atenţia CJUE s-a căsătorit în 2010 cu un american în Belgia, unde căsătoriile între persoane de acelaşi sex sunt permise. Ulterior, el a solicitat autorităţilor române permis de şedere pentru soţul său, dar solicitarea a fost respinsă întrucât legislaţia românească interzice aceste căsătorii şi nu le recunoaşte pe cele oficiate în străinătate. Cuplul a apreciat această decizie drept discriminatoare şi a contestat-o în justiţia românească, iar Curtea Constituţională a României a cerut CJUE să se pronunţe dacă soţul care nu este cetăţean al unui stat UE poate cere dreptul la rezidenţă. Va dura probabil câteva luni până să se ajungă la un verdict, potrivit dpa. 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM