DRAGOȘ TITEA (PSD): ”România, printre statele cu cel mai ieftin combustibil din UE”

joi , 12 oct 2017, ora 11:23       de MaraMedia       Politic

România este printre statele cu cele mai mici prețuri la combustibili din Europa, în pofida propagandei care atacă revenirea accizei la nivelul anului 2016. Influența creșterii accizelor aspra prețurilor a fost de 0,1%, în timp ce puterea de cumpărare a românilor a crescut cu 14%. În ansamblu, influența evoluției prețului combustibililor din ultima lună are o influență de numai 0,1% în prețul produselor alimentare pentru români. Altfel spus se menține intactă creșterea puterii de cumpărare a oamenilor, cu 14% în acest an față de anul trecut, după cum a comunicat INS. Astăzi, când salariul minim este de 1450 lei, cea mai ieftină motorină e 4,67 lei/l. În 2012, când salariul minim era 700 lei, prețul la motorină era 6 lei, arătă secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Dragoș Titea. 


România continuă să aibă printre cele mai mici prețuri la combustibili din Europa, chiar și după reintroducerea accizei de 32 de bani de litru, fiind a treia țară cu cel mai scăzut preț la pompă pentru combustibili. Astfel, în România litru de benzină costă 1,032 euro, în timp ce media europeană este de 1,26 de Euro. Benzină mai ieftină decât în România este doar în Bulgaria, cu 1,027 euro. În privința motorinei, în România costă 1,023 euro/litru, mai puțin cu 13% față de media europeană de 1,16 euro/ litru. Prețurile combustibilor pe piața românească au evoluat liber și au avut o ușoară tendință ascendentă, determinată și de evoluția prețului petrolului pe piețele internaționale și cursul leu/dolar, susține maramureșeanul Dragoș Titea, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Motorină cu 30% mai ieftină pentru agricultorii români

În același timp Guvernul continuă măsurile de susținere a fermierilor români pentru a avea șanse egal în competiția cu cei europeni. Motorina utilizată în agricultură este mai ieftină pentru agricultori datorită ajutorului de stat decis și acordat de Guvern.

Totalul acestui ajutor de stat pentru motorina agricultorilor a fost suplimentat cu 87,5 milioane de lei și astfel ajunge la 437 milioane de lei – aproximativ 95 de milioane de euro, pentru anul 2017. Practic, pentru fiecare agricultor, litrul de motorină va fi cu aproximativ 30% mai ieftin. Valoarea efectivă a sprijinului este de 1,41 lei pentru fiecare litru și reprezintă diferența dintre acciza standard și acciza redusă pentru agricultori. Banii se asigură de la bugetul de stat, în limita aprobată pentru ministerul Agriculturii pentru anul 2017”, susține secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Dragoș Titea. 

 

tags: dragoȘ, titea, (psd):, ”romania, printre, statele, cu, cel, mai, ieftin, combustibil, din, ue”