Social

DIFICULTĂȚI: Contrabanda cu țigări, un fenomen greu de stăvilit

joi , 8 feb 2018, ora 15:28       de Dana Berci       Social

 Contrabanda cu țigări a fost și în anul 2017 principalul fenomen infracțional care se manifestă la frontiera de nord a României. Ca mod de operare, reprezentanții Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației spun că, de regulă, românii acționează în complicitate cu cetățeni ucraineni, constituindu-se în adevărate filiere ale traficului de țigări peste frontieră.


Traficul ilicit cu produse din tutun se menține la un nivel ridicat din cauza diferențelor mari între prețurile țigărilor din România și cele  din Ucraina. 

”Cel mai frecvent fenomen întâlnit la frontiera de nord a României cu Ucraina este contrabanda cu țigări, fenomen care predomină, cu care ne întâlnim zi de zi. Persoanele implicate în astfel de activități folosesc fel și fel de metode pentru a introduce ilegal țigările în țară și pentru a pune la încercare vigilența lucrătorilor noștri”, a precizat Radu Lungu, purtător de cuvânt al ITPF Sighetu Marmației.

Potrivit Poliției de Frontieră, modul de acțiune al contrabandiștilor diferă în funcție de zona de frontieră, dar de cele mai multe ori, grupurile își bazează acțiunile pe observarea itinerarelor și a intervalelor orare acoperite de patrulele poliției de frontieră, încercând să speculeze orice breșă apărută în dispozitivul de supraveghere a graniței.

”În anul 2017 au fost ridicate în vederea confiscării peste 5.300 baxuri cu țigări în valoare de peste 25,9 milioane de lei, o cantitate impresionantă. Se înregistrează de asemenea o creștere față de aceeași perioadă a anului 2016 a cantității țigărilor confiscate. Pe această linie lucrătorii noștri desfășoară permanent acțiuni de combatere și prevenire a acestui fenomen. Metodele sunt destul de diversificate prin care persoanele încearcă să introducă țigările în țară, mai ales prin punctele de trecere a frontierei, unde ascund țigările în caroseriile mașinilor, în pungi cu alimente, în locuri special amenajate, astfel încât să nu fie descoperite de polițiștii de frontieră”, a adăugat purtătorul de cuvânt al ITPF Sighetu Marmației.

În anul 2017, pe linia combaterii contrababndei, a fraudelor vamale și a evaziunii fiscale, polițiștii de frontieră din cadrul ITPF Sighetu Marmației au executat 738 de acțiuni, fiind înregistrate 461 dosare penale, cu implicarea unui număr de 295 de persoane. De asemenea anul trecut la nivelul ITPF Sighet au fost desfășurate activități  de documentare și investigare față de un număr de 5 grupări infracționale.

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Cine consideraţi că ar trebui să se ocupe de problema haitelor de câini din oraş?
Primăria prin serviciul specializat
Asociaţiile prietenii animalelor
Cetăţenii

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM