Stiri

DEZBATERE Europarlamentarul Daniel Buda preocupat de legislatia europeană privind alimentele

luni , 20 mar 2017, ora 14:54       de MaraMedia       Stiri

"Se spune, pe bună dreptate, că uneori brânza se mai face și din lapte, mezelurile pot conține și carne, iar vinul se produce ocazional și din struguri!"


În această seară, în prezența Comisarului European pentru sănătate și siguranță alimentară, domnul Vytenis Andiukaitis, a avut loc în plenul Parlamentul European dezbaterea pe marginea recomandării care vizează Legislaţia privind alimentele și furajele, normele privind sănătatea și bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor şi produsele de protecție a plantelor.


Am intervenit în cadrul dezbaterii subliniind faptul că în momentul de față, în statele din Estul Europei, există preocupări semnificative în ceea ce privește standardele duble de calitate a produselor care se comercializează, comparativ cu statele din Vestul Europei. Cu alte cuvinte, avem același produs, aceeași marca, același ambalaj, dar o calitate diferită și inferioară a produsului, aspect pe care îl apreciez ca fiind inadmisibil. În acest context, se spune, pe bună dreptate, că uneori brânza se mai face și din lapte, mezelurile pot conține și carne, iar vinul se produce ocazional și din struguri. Dincolo de tot ceea ce înseamnă etichetare obligatorie a produselor, trebuie găsite mecanisme eficiente pentru a se interzice în mod expres folosirea denumirii de brânzeturi ori mezeluri, dacă aceste produse nu conțin o proporție semnificativă de materie primă de origină animală. Altfel, așa cum spunea și profesorul Avram Fițiu, în loc să spunem poftă bună, atunci când ne așezăm la masă, este posibil să spunem noroc bun deoarece nu știm ce avem în farfurie!"

Vă redau mai jos intervenția susținută în cadrul dezbaterii:

"Uniunea Europeană trebuie să aibă ca obiectiv principal sporirea eficienței sistemului de control oficial la nivelul statelor membre astfel încât de-a lungul lanțului alimentar, să existe standarde înalte de siguranță și calitate care să confere încredere consumatorului european. Este nevoie în același timp de modernizarea și simplificarea instrumentelor menite să permită implementarea legislației, și să garanteze o protecție reală a sănătății și bunăstării animalelor, dar și a plantelor.

Sarcinile administrative ale întreprinderilor mici și foarte mici, trebuie să fie reduse astfel încât povara administrativă să nu fie transferată într-un cost mai ridicat al produselor care se comercializează.

Apreciez, de asemenea, că se impune întărirea controlului oficial privind standardele de comercializare a produselor agricole, în vederea prevenirii practicilor frauduloase și înșelătoare, dar și aplicarea unor sancțiuni financiare corespunzătoare care să le descurajeze.

Este extrem de importantă întărirea mecanismelor de alertă și a schimbului de informații între autoritățile naționale, astfel încât prin măsuri rapide, să poată fi contracarat orice risc privind siguranța în lanțul alimentar.

În momentul de față, în statele din Estul Europei, există preocupări semnificative în ceea ce privește standardele duble de calitate a produselor care se comercializează, comparativ cu statele din Vestul Europei.

Cu alte cuvinte, avem același produs, aceeași marca, același ambalaj, dar o calitate diferită și inferioară a produsului, aspect pe care îl apreciez ca fiind inadmisibil. În acest context, se spune, pe bună dreptate, că uneori brânza se mai face și din lapte, mezelurile pot conține și carne, iar vinul se produce ocazional și din struguri.

Mai mult, dincolo de tot ceea ce înseamnă etichetare obligatorie a produselor, trebuie găsite mecanisme eficiente pentru a se interzice în mod expres folosirea denumirii de brânzeturi ori mezeluri, dacă aceste produse nu conțin o proporție semnificativă de materie primă de origină animală.

Altfel, așa cum spunea și profesorul Avram Fițiu, în loc să spunem poftă bună, atunci când ne așezăm la masă, este posibil să spunem noroc bun deoarece nu știm ce avem în farfurie!

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.SONDAJ DE OPINIE

Cine credeţi că poate fi considerat "Maramureşeanul anului 2016" pe baza faptelor sale?
Ciprian Albu - baschetbalist
Ioan Dunca - scriitor budeştean la 92 de ani
Adrian Hădean şi Nicolae Tand - bucătari maramureşeni
Cristian Balaj - arbitru FIFA
Lavinia Pop Coman - actriţă
Anişoara Gog - voluntar Rotaract Sighet
Vasile Prodan - director Mecanica SA
Vladimir Petruţ - primar Cavnic
Richard Kovacs - consilier local UDMR
Gabriel Zetea - preşedintele CJ Maramureş
TV Sighet

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM