Politic

DEPUTATUL DURUŞ CERE O REPARAŢIE LEGALĂ: Românii nu mai trebuie să piardă la pensii din cauza omiterii unor sporuri sau bonificații

vineri , 13 apr 2018, ora 15:38       de MaraMedia       Politic

Aproape zilnic, câteva zeci de persoane trec pragul Caselor de Pensii încercând să-și mai obțină câțiva leuți în plus la pensia, în cele mai multe cazuri, derizorie. Se roagă de angajații de la ghișeu să le recalculeze veniturile obținute în anii lucrați, pentru că din neglijență, indolență sau interpretare greșită a legii le-au fost lăsate pe dinafară diverse sporuri sau venituri temporare obținute pe lângă salariul de bază.


De cele mai multe ori, drumurile le sunt zadarnice. Ultima șansă o reprezintă instanțele. După ani de procese, obțin hotărâri favorabile.


Vorbim de ambiguități ale legilor care guvernează aceste drepturi. O formulare se găsește în legea 19/2000, în care se vorbește de exemplu că „sporurile și adaosurile” intră în stabilirea punctajului anual și alta e interpretarea din OUG 4 /2005, unde se exclud sporurile cu caracter temporar. Sunt extrem de multe procese cu acest obiect. Am depus către Ministerul Muncii o interpelare prin care am cerut reglementarea situației și un punct de vedere al reprezentanților ministerului pe marginea decizilor de pensionare emise greșit de către Casele de Pensii. În viitoarea Lege a pensiilor, la care ministrul ne tot spune că se lucrează, este obligatorie clarificarea și cuprinderea tuturor sporurilor, a primelor, al celui de-al 13-lea salariu sau ale altor bonificații, după care s-au plătit drepturile către stat, în calculul punctajului anual”, a spus deputatul USR, Vlad Emanuel Duruș.


Conform statisticilor, aproape jumătate din pensiile aflate în plată sunt calculate greșit. Pensionarii pierd lunar de la câteva zeci de lei la câteva sute. 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM