Politic

DEPUTATUL DURUȘ, SEMNAL DE ALARMĂ CĂTRE MINISTERUL AGRICULTURII: Importurile de legume și fructe pline de pesticide, atentat la sănătatea consumatorilor

miercuri , 16 mai 2018, ora 16:01       de Maramedia       Politic

Românii consumă mai mult, dar nu neaparat mai bun. O spun cifrele și calitatea produselor care se regăsesc pe rafturile magazinelor sau pe tarabele din piețe. Dacă ne referim la legume și fructe proaspete, nici consumul acestora nu mai este o garanție de sănătate. Multe dintre ele sunt importate din țări în care nu există reguli stricte de producere. Legumele și fructele au un conținut ridicat de pesticide sau alte substanțe dăunătoare sănătății. Este vorba în primul rând de importuri care se fac din Turcia, Iordania sau China.


Vedem din ce în ce mai des pe eticheta unor fructe specificația „tratat cu imazilil și thiabendazole. Coaja nu se recomandă pentru consum”. În ultimul timp au apărut astfel de atenționări inclusiv pe cireșe, un fruct care se curăță extrem de greu de coajă pentru a fi consumat în condiții de siguranță. 

„Întrebarea este cum pătrund aceste fructe și legume pe piața românească, cât timp orice transport este controlat de ASNVSA? E o mare problemă pe care Ministerul Agriculturii trebuie să o rezolve. În urmă cu o săptămână am făcut o interpelare către minister exact pe acest subiect, cerând explicații legate de existența pe piață a acestor produse. Multe dintre ele atentează la sănătatea consumatorilor. Sunt îngrijorat de cantitatea mare de legume și fructe pe care România o importă, inclusiv în sezon. Asta arată că politica de stat neglijează producția locală sau că micii producători nu sunt stimulați să iasă pe piață. În supermarket merele poloneze domină rafturile, indiferent de ce perioadă a anului vorbim. În piețe, roșiile din Turcia sunt mai multe decât cele autohtone, inclusiv în sezon. Piersici, caise, struguri sau usturoi, aproape că nu mai găsești din producția internă. Nu am pierdut doar întâietatea pe piața națională, ci și unele soiuri de legume și fructe. Cumpărăm sămânță de roșii, ardei, usturoi din import, pierzând astfel gustul tradițional al legumelor românești. Dezvoltăm producția altor țări și o îngropăm pe a noastră. Prioritatea zero a ministerului trebuie să fie sprijinirea producției autohtone și facilitatea pentru producătorul național să ajungă în supermarket-uri și piețe cu prețuri competitive”, a spus deputatul USR de Maramureș, Vlad Emanuel Duruș.

Aproximativ 21% din fructele care au fost consumate anul trecut de români au fost din import. Importurile de mere au crescut cu 37%, astfel că România a ajuns să acopere aproximativ 40% din consum cu fructe de peste graniţă. De asemenea, 60% din perele consumate de români, 86% din cantitatea de piersici şi 66% din cea de struguri sunt de import.

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM