Cultura

DE PUS ÎN BIBLIOTECĂ: ”De la imperiu la regat. Românii basarabeni și Marele Război”

vineri , 22 iun 2018, ora 15:36       de Oana Dulf       Cultura

 O carte ”sinceră cu istoria, cu lucruri puse în ordinea lor firească”, a fost lansată vineri la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Baia Mare. Este vorba despre volumul ”De la imperiu la regat. Românii basarabeni și Marele Război”, ce reunește zece studii ale unor tineri istorici care au la activ un palmares științific remarcabil, cunoscuți prin cercetări și publicații notabile, care reprezintă ele însele garanția unui demers științific de înalt nivel și probitate intelectuală. 


Momentul Unirii Basarabiei cu România a fost evocat, din nou, la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Baia Mare, acolo unde în această dimineață, a fost prezentată cartea ”De la Imperiu la Regat. Românii basarabeni și Marele Război”. 

”Este un volum de documente, editat de Gheorghe Negustor și Mircea-Cristian Ghenghea. E o carte minunată, nu trebuie să lipsească din bibliotecile noastre. Este un demers comun important al istoricilor din România și din Republica Moldova, în special de la Chișinău, de unde sunt semnatarii studiilor. Sunt, în general, tineri istorici. Subiectele abordate iarăși sunt foarte interesante, veți afla sigur detalii pe care nu le știți, nu le cunoaștem în general nici noi, cei care ne mai îndeletnicim printre picături cu studiul trecutului. Demersul acesta merită salutat și mă bucur să lansăm volumul apărut recent la Editura Mega Cluj-Napoca, reușim să îl facem cunoscut și aici, la Baia Mare”, a spus directorul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie, Viorel Rusu. 

”Mai ales în Anul Centenarului, astfel de carte era necesară. Studiile semnate de 10 tineri istorici își propun să abordeze una dintre problematicile destul de puțin prezente în dezbaterile istoriografice de la noi, cu toate că așa cum remarca prof. univ. dr. Toader Nicoară în Cuvânt înainte, problema Basarabiei, a Republicii Moldova a fost și rămâne una dintre problemele istoriografice politice identitare, nerezolvate de către elita politică și culturală din cele două țări surori. Mai mult chiar, se poate constata aproape o tăcere vinovată din partea factorilor politici și culturali de pe cele două maluri ale Prutului, în abordarea acestei chestiuni esențiale pentru identitatea națională românească. Este o carte excepțională din care eu am aflat multe lucruri care îmi erau, sincer, străine. Volumul debutează cu scenarii alternative ale identității basarabene la începutul secolului al XX-lea, mobilizare etnică, românitate incertă și construcție națională într-o provincie de frontieră. Este subliniat faptul că Basarabia a fost extrem de lentă în a reacționa la diversele încercări de implicare a populației sale predominant țărănească în proiectele concurente de construire a națiunii. Pe lângă versiunea standard a discursului național românesc care s-a cristalizat pe deplin în 1917, în regiune s-au articulat viziuni alternative ale identității locale, în special după 1905 când a avut loc o Revoluție burgheză în Imperiul Țarist. Faza inițială a mobilizării etnicității a permis unor naționaliști basarabeni să se distanțeze de modelul românesc. Acest grup sublinia specificul contextului regional basarabean și nu era atras sau foarte interesat de evoluțiile din cadrul Regatului României, pe care le privea cu suspiciune”, a remarcat muzeograful Ioan Botiș. 

”Sunt admirabil reunite aceste studii care, în ansamblul lor, aduc în fața dumneavoastră, o Basarabie mai puțin cunoscută, cu aspecte mai puțin cunoscute și unele chiar inedite. M-aș opri la studiul doamnei Cristina Gherasim din Chișinău, care vorbește despre nobilimea basarabeană. Nobilimea basarabeană era deosebit de conturată. Ea a fost organizată încă din anul 1818 în Adunarea Deputaților Nobili din Basarabia, care vine după o lege administrativă. La nivel de fiecare regiune, de fiecare județ al Basarabiei exista această Adunare și exista un mareșal al nobililor basarabeni. Ei erau destul de bine organizați, aveau sarcini foarte clare și se implicau în viața comunității în toate aspectele sale. Nobilimea basarabeană erau în principal funcționari, erau militari și în felul acesta conduceau activitatea administrativă, susțineau din punct de vedere financiar armata și au un rol deosebit de important în implicarea Basarabiei în Marele Război. De fapt, la nivelul imperiului, la vremea respectivă, cam 80% din populația imperiului erau țăranii și restul de 20% erau alte categorii sociale în care intră și nobilimea basarabeană”, a subliniat muzeograful Lucia Pop. 

”Cred că a ieșit un volum care aduce un prim-pas în istoriografia românească și cea basarabeană. Am vorbit și la ei, încep să se publice timid unele chestii dar mai e mult de lucru. Istoriografia moldovenească, fiind și ea tributară istoriografiei comuniste, rușii au insistat foarte mult pe al Doilea Război Mondial, războiul de eliberare a României, al omenirii, al treilea război patriotic și au lăsat în umbră totală primul război mondial și ce s-a întâmplat în 1928. Eu am tot insistat să am un studiu despre cum s-a comemorat sau s-a celebrat în perioada interbelică Unirea dar lucrurile stau destul de prost. Nu sunt manifestări, nu sunt monumente prea multe, toate au fost concentrate pe al doilea război mondial și pe victoria comunismului contra nazismului. Referitor la societatea basarabeană, pentru că cercetând și văzând că sunt surse destul de multe, corespondețe și memorii, cărți și broșuri, încât cred că încet se poate face o istorie mult mai extinsă a acelei perioade, începând cu 1900 până la 1925 pentru că lucrurile nu se termină în 1918, dificultățile vor fi mult mai mari și după integrarea Basarabiei în Regatul României. Eu am pornit cercetările după momentele 1905-1907 cu toate mișcările și protestele din Imperiul Țarist”, a spus Gheorghe Negustor, unul dintre editorii volumului ”De la imperiu la regat. Românii basarabeni și Marele Război”. 

Pe larg despre acest volum, în cadrul emisiunii Actualitatea MaraMedia, de la ora 19:30, la TV Sighet. 

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.



TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Cine consideraţi că ar trebui să se ocupe de problema haitelor de câini din oraş?
Primăria prin serviciul specializat
Asociaţiile prietenii animalelor
Cetăţenii

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM