Sanatate

SĂNĂTATE: De ce diferă toleranța la durere de la om la om?

marti , 11 sep 2018, ora 20:30       de medlife       Sanatate

 ”Este vorba de cat de constienti sunt oamenii de ceea ce se intampla in acel moment, fara a se implica emotional. Fiecare om are o capacitate diferita, unii sunt mai atenti decat altii si se pare ca oamenii capabili sa se concentreze pe momentul respectiv simt mai putina durere”, explica Fadel Zeidan, autorul principal al studiului, publicat in revista ”Pain”, si profesor de neurobiologie si anatomie la ” Wake Forest School of Medicine”.


 

Cercetatorii au analizat datele unui studiu facut in 2015, care compara imbunatatirea concentrarii atentiei prin meditatie cu efectul placebo. In studiul pe care l-a condus, Fadel Zeidan a vrut sa descopere daca nivelul de atentie cu care un individ este nascut este asociat cu o sensibilitate mai scazuta la durere. De asemenea, si-a propus sa observe ce mecanisme ale creierului sunt implicat in acest proces.

 

In cadrul studiului, 76 de voluntari sanatosi, care nu au meditat niciodata, au trecut prin ”Freiburg Mindfulness Inventory”, o procedura clinica prin care este masurat nivelul de baza al atentiei. Cercetatorii au folosit imagistica prin rezonanta magnetica (scanare IRM/RMN) in timp ce voluntarilor li s-a administrat o stimulare dureroasa a caldurii (48°C). Analizand intreg creierul, au observat ca nivelul ridicat de atentie disproportionata a fost asociat cu dezactivarea unei regiuni a creierului, numita cortex cingular posterior, un nod acentral al retelei de mod implicit. In cazul celor care au raportat durere intensa, aceasta regiune a creierului a fost activa.  

 

”Imediat ce incepeti sa faceti o activitate, cum ar fi cititul sau scrisul, legatura dintre aceste doua regiuni ale creierului se dezactiveaza si creierul aloca informatii altor zone neuronale. Reteaua este activata din nou imediat cum incetati activitatea si reveniti la gandurile, sentimentele si emotiile obisnuite. Indivizii care isi concentreaza atentia asupra unei activitati simt durerea la un nivel mai scazut. Datorita acestor descoperiri, ne putem concentra asupra unor noi terapii impotriva durerii. De asemenea, este un lucru foarte important ca am reusit sa gasim raspuns la aceasta dilema, de ce unii indivizi simt durerea mai intens decat altii. Conform unor studii anterioare, stim ca ne putem creste durata medie de concentrare a atentiei prin exercitii bazate pe meditatie. Aceasta metoda poate fi una eficienta pentru milioanele de persoane care sufera de dureri cronice”, explica Zeidan.
tags: de, ce, difera, toleranta, la, durere, de, la, om, la, om?

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM