Comunitate

CURIOZITATE: De ce nu au vrut oamenii să folosească furculiţa timp de câteva secole?

duminica , 14 ian 2018, ora 22:30       de Mediafax       Comunitate

 Furculiţa este unul dintre primele lucruri pe care le punem pe masă atunci când ne pregătim să mâncăm. Nu ne imaginăm viaţa fără ea, mai ales că în cultura noastră mâncatul cu mâna este considerat un gest de proastă creştere. Totuşi, au durat sute de ani de la inventarea ei până la folosirea pe scară largă pentru că oamenilor li s-a părut pur şi simplu neinteresantă sau prea exotică.


De ce nu au vrut oamenii să folosească furculiţa timp de câteva secole?

Denumirea de furculiţă vine din latinescul ”furca”. La început, în Egiptul Antic a fost folosită ca ustensilă pentru gătit, ca mai apoi să fie utilizată ca tacâm, ca în vremurile noastre. Arheologii au descoperit urme ale folosirii furculiţelor în siteuri arheologice din China din timpul dinastiei Shang (1600 î.Hr.-1050 î.Hr). De asemenea, s-au găsit pictate în nişte morminte din perioada dinastiei Han scene în care oamenii mâncau cu furculiţe cu doi dinţi. În acele vremuri, erau confecţionate din lemn sau din oase de animale.

Şi romanii foloseau furculiţe de bronz sau de argint, multe rămăşiţe fiind expuse la muzeele din toată Europa. Evident, utilizarea ei depindea de clasa socială, de obiceiurile locale şi de ce tip de hrană urma să se consume.

Totuşi, inventarea furculiţei aşa cum o ştim noi astăzi a fost făcută în secolul al 4-lea de în Imperiul Bizantin. Prima înregistrare istorică a utilizării acestui tacâm în Europa a fost făcută de teologul şi cardinalul Peter Damian. Acesta spune că Theophano Sklereina, soţia Imperatorului Otto II, care a scos ustensila şi a folosit-o la un banchet oficial în 972, spre surprinderea tuturor. Apoi, în secolul XI-lea, pe teritoriul de astăzi al Italiei toată lumea mânca furculiţa, mai ales că pastele deveniseră foarte populare. La început acestea erau consumate cu un fel de cui lung.

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Cine consideraţi că ar trebui să se ocupe de problema haitelor de câini din oraş?
Primăria prin serviciul specializat
Asociaţiile prietenii animalelor
Cetăţenii

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM