CRĂCIUNUL PE RIT VECHI: Sărbătorile de iarnă abia au început pentru o parte dintre credincioși

luni , 8 ian 2018, ora 17:28       de Ioana Popovici       Eveniment

Dacă pentru majoritatea maramureșenilor sărbătorile de iarnă s-au încheiat duminică, cu praznicul Sf. Ioan, pentru credincioșii pe rit vechi acestea abia au început. Pentru cei care respectă calendarului iulian Crăciunul are loc 13 zile mai târziu, acesta fiind sărbătorit în 7 ianuarie.

 “Deocamdată suntem pe calendarul vechi așa cum este și Biserica Ierusalimului, Sfântul Munte Athos și toate bisericile slave. Moștenim această tradiție, deocamdată o păstrăm cum am primit-o de la strămoșii noștri, cu 13 zile în urmă după calendarul îndreptat. Urmează ca această sărbătoare pe care au așteptat-o ucrainenii, așa cum au așteptat-o românii și maghiarii, să ne aducă belșug de daruri duhovnicești care-l așteaptă fiecare casă”, a declarat Nicolae Lauruc, preot paroh la Biserica ortodoxă ucraineană "Înălţarea Sfintei Cruci” din Sighet.

Și credincioșii pe rit vechi vestesc Nașterea Domnului prin colinde tradiționale.

 “Se colindă, merg oamenii la cunoștințe, la neamuri. Noi chiar i-am îndemnat să-i colinde și pe cei care sunt nevoiași, pe cei care nu vor putea participa la biserică, care sunt în patul suferinței, care  sunt oameni părăsiți de către cei apropiați, care se simt singuri, dar în Sărbătoarea Nașterii Mântuitorului niciun om nu trebuie să se simtă singur, că sufletul lui și casa lui sunt umplute de harul viflaimic, care este un har deosebit. I-am îndemnat pe oamenii noștrii ca să meargă și de fapt asta păstrează în fiecare an această frumoasă tradiție, să meargă să colinde unul la altul”, a mai declarat preotul paroh.


Credincioșii pe rit vechi au sărbătorit luni Soborul Maicii Domnului, iar marți îl sărbătoresc pe Sfântul Ștefan. 

 


tags: craciunul, pe, rit, vechi:, sarbatorile, de, iarna, abia, au, inceput, pentru, o, parte, dintre, credincioși