Social

CONSILIUL JUDEȚEAN: Mesaje în memoria Regelui Mihai I

miercuri , 6 dec 2017, ora 18:01       de Oana Dulf       Social

Ședința extraordinară a Consiliului Județean Maramureș de azi a debutat cu un moment de reculegere păstrat în memoria celui care a fost Regele Mihai I al României. Majestatea Sa Regele Mihai I a încetat din viață ieri, la reședința sa din Elveția. Ultimul monarh din ţările Europei de Est s-a stins din viaţă la vârsta de 96 de ani, după o lungă suferinţă. Momentul de reculegere a fost propus de președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, care a declarat la rândul său că a aflat cu profund regret și tristețe despre trecerea în neființă a fostului Suveran, Majestatea Sa, Mihai I al României.

Grupurile politice din Consiliul Județean Maramureș au prezentat mesaje în memoria Regelui Mihai I al României. Primul discurs a aparținut vicepreședintelui Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș, președinte al Partidului Național Țărănesc Creștin și Democrat (PNȚCD) Maramureș, care a vorbit în numele executivului instituției.

”<<Europa de astăzi este un continent în care popoarele și pământurile nu se schimbă ca rezultat al deciziilor politicienilor. Jurământul meu a fost făcut și continuă să fie valabil pentru toți românii. Ei sunt toți parte a națiunii noastre și așa vor rămâne întotdeauna. Stă numai în puterea noastră să facem țara asta dornică, prosperă și admirată în lume. Nu văd România de astăzi ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri. Așa să ne ajute Dumnezeu!>>, transmitea suveranul în urmă cu șase ani. Astăzi deplângem trecerea la cele veșnice a regelui nostru”, a spus vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Doru Dăncuș.

Următorul la cuvânt a fost consilierul județean Anton Rohian, reprezentant al Grupului PSD – UDMR.

”Prin trecerea lui în eternitate, e un lucru care cred că generațiile care sunt și care vor veni trebuie să priceapă exact ce a spus suveranul: această țară nu ne-a dat-o împrumut nimeni, ci este țara pe care trebuie să o slujim cu sinceritate și cu credința cu care a făcut-o suveranul”, a spus consilierul județean Anton Rohian.

O a treia luare de cuvânt a fost din partea grupului PNL, prin vocea liderului liberal din Consiliul Județean, Marinel Kovacs.

”Este mare păcat să reușim întotdeauna să vedem adevărul abia când e prea târziu. Sigur că Partidul Național Liberal a considerat dintotdeauna că adevăratul conducător al acestei țări a fost și a rămas Regele Mihai. Și evident că astăzi noi pierdem de fapt pe cal care cu adevărat ar fi trebuit să fie conducătorul și șeful statului român și din 90 încoace. Nu putem astăzi decât să îl plângem, să îi spunem rămas bun și să îi dorim să doarmă în liniște”, a susținut consilierul județean Marinel Kovacs.

Din partea PMP a luat cuvântul Cornel Varga, care a arătat că sunt momente de încercare pentru România, când țara a pierdut un om deosebit.

”Regele David zice: nu știți că în Israel astăzi a murit o căpetenie? Astăzi, în România a murit o căpetenie. Un om deosebit, un om care și-a dovedit loialitatea față de România. Partidul Mișcarea Populară se alătură și pot să spun un singur lucru: Adio, Majestate - Regele Mihai al României”, a spus Cornel Varga.

Alesul județean Cristian Anghel, președintele PER, a completat discursul vicepreședintelui Ioan Doru Dăncuș și a vorbit în numele Coaliției pentru Baia Mare. Cristian Anghel a amintit despre vizita Regelui Mihai I la Baia Mare în 1997.

”Să nu uităm că acest oraș a beneficiat de vizita regelui și că cei care eram atunci la conducerea orașului i-am oferit cheia orașului”, a reamintit consilierul județean Cristian Anghel, fost primar al municipiului Baia Mare.

La microfon a urmat apoi Teodor Ardelean, care a arătat că ”moartea Regelui Mihai s-ar putea să aducă o mai bună trezire pentru poporul român, trezire care trebuia să fie în 1990.”

”Regele Mihai a fost, probabil, unul dintre personajele cele mai importante ale istoriei acestui neam, undeva pe o coordonată axiologică ce îi aduce în față evident la orice studiu sumar al istoriei pe Ștefan cel Mare, pe Mihai Viteazu și pe Alexandru Ioan Cuza și pe Carol I.”

În mesajul său, consilierul județean Gheorghe Mihai Bîrlea, a declarat că a avut privilegiul și onoarea de a fi de mai multe ori în preajma familiei regale și a Majestății Sale, Regele Mihai, cu ocazia vizitelor din 1996 și 1997 în Maramureș, dar și la discursul susținut în anul 2011, în Parlamentul României, atunci când regele a împlinit 90 de ani.

”Păstrez ca moment de referință pentru biografia mea vizita de la Versoix, în Elveția, când timp de o oră și 20 de minute, convorbirea cu Majestatea Sa, asistat de Regina Ana, a vizat problemele politice, dar și cele sociale din România. M-a impresionat interesul său pentru soarta oamenilor simpli, afectați de problemele generate de tranziția socio-economică din România de atunci”, a precizat Gheorghe Mihai Bîrlea.

Zilele de 14, 15 și 16 decembrie sunt declarate zile de doliu națion


 


COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM