Comunitate

COMPENSAȚII: Deținuți eliberați mai repede din cauză că au stat în celule necorespunzatoare

vineri , 20 oct 2017, ora 15:20       de Dana Berci       Comunitate

 Sute de deţinuţi au fost eliberați din penitenciare mai repede decât ar fi trebuit, din cauza condițiilor grele din celule. Acest lucru se datorează intrării în vigoare a legii recursului compensatoriu care prevede că pentru fiecare 30 de zile executate în celule necorespunzătoare se scad şase zile din pedeapsă. În prima zi de aplicare a legii la Penitenciarul Baia Mare au fost eliberați 5 deținuți.


La nivel național, în prima zi au ieșit din închisori 529 de deținuți.

„Ca urmare a intrării în vigoare a dispoziților Legii 169/2017 care modifică legea de executare a pedepselor privative de libertate, am pus în libertate 5 deținuți, custodiați de Penitenciarul Baia Mare, deținuți a căror pedeapsă a expirat în termen ca aplicare a reducerii zilelor compensatorii, zile considerate suplimentar executate, pentru executarea pedepsei în condiții necorespunzătoare”, a precizat Andreea Dobrița, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Baia Mare.

Comisiile din închisori trebuie să analizeze cazurile a peste 30.000 de condamnaţi. Fiecare în parte este evaluat şi i se scad din pedeapsă 6 zile la fiecare 30 de zile în care a trăit în condiţii improprii după gratii. La Penitenciarul din Baia Mare urmează să fie analizate cazurile  altor 130 de deținuți.

„Pe lângă aceștia am indetificat un număr de aproximativ 130 de deținuți care vor fi analizați în comisia de  propunere eliberare condiționată. Bineînțeles comisia întrunită la nivelul Peniternciarului Baia Mare poate da o soluție favorabilă, adică de propunere a eliberării, fie o soluție de amânare a eliberării, instanța de judecată fiind singura în măsură să se pronunțe  asupra punerii în libertate în cazul acesta”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Baia Mare.

CEDO în nenumărate rânduri pentru că nu respectă dreptul la viaţă şi demnitate a deţinuţilor. 

 

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Cine consideraţi că ar trebui să se ocupe de problema haitelor de câini din oraş?
Primăria prin serviciul specializat
Asociaţiile prietenii animalelor
Cetăţenii

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM