Comunitate

COMORILE LĂPUȘULUI : Mănăstirea Sfântul Ilie are drum nou de acces și e tot mai vizitată

joi , 13 sep 2018, ora 14:22       de Mihaela Șutea       Comunitate

 Dintr-un proiect de 2,5 milioane de euro realizat cu fonduri europene de Primăria Coroieni a făcut parte și asfaltarea  celor aproximativ 2 kilometri de drum până la Mănăstirea Sfântul Prooroc Ilie. Acest lucru a determinat o creștere semnificativă a numărului vizitatorilor, atât  turiști, cât și pelerini.


Mănăstirea este situată în stânga drumului județean Tg. Lăpuș - Gâlgau, pe dealul numit Gruiul Rotund. Complexul monahal este așezat într-o poiană pitorească, înconjurată de păduri de fag, unde se întâlnesc hotarele a cinci localități: Fântânele, Vălenii Lăpușului, Coroieni, Drăghia și Dealu Mare. 

Acesta este alcătuit dintr-o casă țărănească, în curs de reabilitare și care va deveni un  mic muzeu dedicat tradițiilor locale, biserica cu hramul Sf. Ilie Testiveanul, un altar de vară și o clădire care adăpostește chiliile.

Biserica este masivă, spatioasă și înaltă. A fost construită din cărămidă, pe fundație de piatră cimentată. Are formă de cruce și este compartimentată în altar, naos și pronaos. Are un pridvor inchis si altul deschis. Altarul spațios este luminat de patru ferestre: două pe peretele din față și câte una pe lateral. Naosul are absidele largi și adânci.

La o distanță de 30 de metri de biserică se află o clădire mare, etajată, cu cerdacuri la parter și etaj, susținute de stâlpi din lemn. Adăpostește un mic paraclis pentru slujbele de toate zilele, stăreția, 16 chilii, trapeza, bucătăria, magazii și un salon muzeu. 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM