Comunitate

CJ: Discuții legate de asistența juridică pentru Centrul Școlar de Educație Incluzivă Sighet într-un litigiu de muncă

miercuri , 12 sep 2018, ora 15:10       de Oana Dulf       Comunitate

 Consilierii județeni au aprobat achiziționarea de servicii juridice de asistență și de reprezentare a Centrului Școlar de Educație Incluzivă Sighetu Marmației, în litigiu de muncă, într-un dosar aflat pe rol la Tribunalul Maramureș. Proiectul a generat însă discuții. 


Vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Doru Dăncuș, a avut o serie de nemulțumiri cu privire la achiziționarea unor servicii juridice de asistență și de reprezentare, în contextul în care și Consiliul Județean are compartiment juridic, iar Centrul de la Sighet se află în subordinea instituției. De cealaltă parte, șeful administrației județene, Gabriel Zetea, a susținut că e bine ca Centrul Școlar de Educație Incluzivă Sighetu Marmației să își angajeze asistență juridică de specialitate din localitatea în care activează. 

”Eu aș vrea să întreb și colegii din comisia juridică care sunt litigiile pentru care solicită colegii noștri asistență juridică? Oare nu cumva colegii noștri de la compartimentul juridic care se tot plimbă foarte mult prin oraș de multe ori, și ne întâlnim cu ei la diverse evenimente, nu ar avea timp să preia și aceste litigii? Este un litigiu așa de important încât un coleg de la compartimentul juridic nu poate să preia acest litigiu? Și vă spun de ce, mai ales că este litigiu de muncă. Am avut colegi de la compartimentul juridic care au oferit consultanță colegilor din Consiliul Județean atunci când au avut anumite nemulțumiri vizavi de anumite drepturi salariale. Vă spun  foarte serios, eu voi vota împotriva acestui proiect pentru că nu mi se pare în regulă pentru orice litigiu de acesta simplist, din punctul meu de vedere - litigiu de muncă - să angajăm”, a precizat vicepreședintele CJ Maramureș, Ioan Doru Dăncuș. 

”Nu e de fiecare dată simplist un astfel de litigiu, ba din contră. De foarte multe ori sunt spețe extrem de complicate, dar totuși vorbim despre Centrul Școlar de Educație Incluzivă Sighetu Marmației. Probabil el se va derula la tribunalul din Sighet, angajații Consiliului Județean Maramureș sunt în Baia Mare. Centrul Școlar de Educație Incluzivă Sighetu Marmației nu are în organigramă aparat de specialitate juridic care să îi reprezinte în instanță”, a susținut președintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea. 

La această hotărâre a adus explicații și Aurica Todoran, secretar al județului. 

”Nu este vorba despre mai multe litigii, ci doar un litigiu de muncă ce face obiectul dosarului 1227 din 2018. Este vorba de o decizie de încetare a contractului individual de muncă de plata cu ora al unui profesor, respectiv maistru instructor, care a contestat decizia respectivă și a venit la instituție cu mai multe certificate medicale obținute după data emiterii deciziei de desfacere a contractului de muncă. Soluțiile în astfel de situații sunt imprevizibile, domnii avocați au văzut diverse spețe. Colegii noștri de la juridic au, într-adevăr, atribuții de reprezentare, potrivit fișei postului a autorității Consiliului Județean. Noi am încercat să transferăm, de exemplu, aceste atribuții de reprezentare în cauzele DGASPC. Să știți, Curtea Constituțională a spus că nu se pot transfera astfel de atribuții. Deci fiecare are atribuții în fișa postului pentru postul pe care este angajat. Pe de altă parte, solicitarea Centrului Școlar de Educație Incluzivă Sighetu Marmației nu a fost de sprijin de la Consiliul Județean, a fost de aprobare pentru angajare apărător. În situația în care procesul, dacă este chiar așa de simplu, și va fi câștigat, bineînțeles că Centrul Școlar de Educație Incluzivă Sighetu Marmației va recupera toți banii pe care îi va avansa apărătorului respectiv”, a explicat secretarul Consiliului Județean Maramureș, Aurica Todoran. 

În cele din urmă, proiectul a fost adoptat cu 28 voturi pentru, o abținere și un vot împotrivă. 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM