Cei peste 30.000 de ucraineni din Maramures au sarbatorit Nasterea Mantuitorului

Cei peste 30.000 de ucraineni din Maramures au sarbatorit Nasterea Mantuitorului

 Pentru cei care respecta calendarul iulian, vineri 6 ianuarie a fost o zi cu totul speciala. Cei peste 30.000 de ucraineni din Maramures au sarbatorit Nasterea Mantuitorului. 

Sarbatoarea Craciunului pe rit vechi a inceput vineri seara. Ajunul Nasterii Domnului a fost intampinat asa cum cere traditia cu douasprezece feluri de mancare de post, consumate in seara zilei de 6 ianuarie. Chiar si romanii care urmeaza calendarul gregorian sarbatoresc alaturi de prietenii lor ucrainieni Craciunul pe rit vechi.
Obiceiul ca la familiile unde sunt oameni batrani, sub fata de masa sa se pune fan, e legat de nasterea lui Isus Christos care s-a nascut in iesle. Pentru ca familia sa ramana unita de-a lungul anului exista obiceiul ca picioarele mesei sa se lege cu lanturi.
Colindatorii sunt cinstiti cu bucatele alese pregatite de gospodine, dar nu inainte de a rosti impreuna o rugaciune.
Nu lipsesc nici superstitiile, de exemplu este indicat sa nu fugaresti gainile ca fugaresti norocul de la casa ta si sa nu te certi cu vecinii. Desi traditiile legate de sfanta sarbatoare a Craciunului nu mai sunt respectate ca altadata, cei peste 30.000 de ucrainieni din Maramures, una dintre cele cele mai mari comunitati din tara, nu renunta la datini, in timp ce in multe sate din Maramures, de Craciun si Anul Nou, doar copiii mai umbla cu colindul.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.