CE ZICE LEGEA: Drepturile angajaților pe caniculă

joi , 9 aug 2018, ora 15:55       de MaraMedia       Social

 Pe perioada zilelor caniculare, angajații au o serie de drepturi bine stabilite prin lege. Inpectoratul Teritorial de Muncă Maramureş va intensifica, în aceste zile, controalele pentru verificarea respectării prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanele încadrate în muncă.


 În perioadele cu temperaturi extreme, certificate de Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie, atunci când indicele de confort termic materializat prin  temperaturi care depăşesc 37 °C sau corelate cu condiţiile de umiditate mare, angajatorii trebuie să asigure o serie de măsuri minimale. Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă în condiţii de temperaturi extreme este obligatorie asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute. De asemenea, se impune asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate, respectiv trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind muncă la temperaturi extreme.

Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă trebuie dispusă, printre altele, reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice; asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă și alternarea efortului dinamic cu cel static; repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor este obligatorie asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb; asigurarea echipamentului individual de protecţie și asigurarea de duşuri. Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, măsuri de reducere a duratei zilei de lucru sau eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11:00 şi după ora 17:00. Nerespectarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000 se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 2.500 lei.

 

tags: ce, zice, legea:, drepturile, angajaților, pe, canicula