Economic

CAUTĂ SOLUȚII: O primărie din România vrea să mărească taxele şi impozitele locale, după modificarea Codului Fiscal, pentru a acoperi salariile angajaţilor

sambata , 11 noi 2017, ora 12:25       de Mediafax       Economic

 Reprezentanţii Primăriei Botoşani vor să mărească taxele locale cu 18%, după ce au crescut salariile angajaţiilor, iar modificarea Codului Fiscal a făcut ca instituţia să piardă 40 la sută din impozitul pe venit, transmite corespondentul MEDIAFAX.


Conform primarului municipiului Botoşani, Cătălin Flutur, ultimele modificări legislative în ceea ce priveşte Codul Fiscal afectează drastic veniturile primăriei, care vor scădea semnificativ anul viitor.

„Bugetul local se constituie din două mari surse - impozitele şi taxele locale şi cotele care ne revin nouă de la bugetul de stat, din impozitul pe venitul global plătit de firme. Impozitul pe venit, care venea în completarea bugetului nostru şi era partea cea mai importantă, era de 16%, însă s-a redus la 10%. Împreună cu colegii din Asociaţia Municipiilor, am făcut o serie de calcule şi pierderile sunt extraordinar de mari. Pierdem, în cel mai bun caz, 40 la sută din aceste venituri”, a declarat primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur.

Pentru a mai reduce din pierderile preconizate odată cu aplicarea prevederilor noului Cod Fiscal şi pentru a putea acoperi majorările de salarii care au fost date din 1 iulie 2017, municipalitatea vrea să crească taxele şi impozitele locale cu 18%, ultima majorare a acestora având loc în 2013.

“Încercăm să găsim soluţii de salvare ca să putem funcţiona în cursul anului viitor. Pentru anul acesta am găsit soluţii şi ne-am descurcat, însă anul viitor sigur nu ne mai descurcăm. (...) Indiferent câte economii facem, după ce ne vom achita toate o obligaţiile pe care le avem, vom vedea ce sume rămân, bani care vor merge pentru cheltuielile cu salariile. Am făcut tot felul de simulări pentru creşterea taxelor şi impozitele locale, am încercat să ţinem cont de situaţia din teren, de situaţia cetăţenilor din municipiul Botoşani, iar propunerea este de creştere cu 18% a taxelor şi impozitelor deşi această creştere nu ne permite mai nimic. Ea este doar undeva la 30 la sută faţă de nevoile noastre. Dacă ar exista o creştere de 50 la sută, am putea să ne asigurăm măcar salariile”, a mai declarat primarul municipiului Botăşani.

Pentru anul viitor municipalitatea estimează că salariile angajaţilor primăriei vor ajunge la 49 de milioane de lei.

În aparatul de specialitate al Primăriei Botoşani sunt angajate 266 de persoane la care se adaugă şi personalul aflat în instituţiile subordonate municipalităţii.

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Cine consideraţi că ar trebui să se ocupe de problema haitelor de câini din oraş?
Primăria prin serviciul specializat
Asociaţiile prietenii animalelor
Cetăţenii

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM