Cultura

CASA ”DR. GHEORGHE BILAȘCU”, LOC AL MEMORIEI: Zilele Europene ale Patrimoniului, sărbătorite la Casa Petrova din Muzeul Satului

sambata , 15 sep 2018, ora 13:50       de MaraMedia       Cultura

Zilele Europene ale Patrimoniului au fost sărbătorite vineri la Casa Petrova din Muzeul Satului din Baia Mare. În curtea casei ”Dr. Gheorghe Bilașcu” a avut loc o adevărată lecție de istorie. Copiii din Petrova au marcat evenimentul prin cântece și poezii patriotice.  


În fiecare an, în luna septembrie, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, organizate la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene, milioane de cetăţeni sunt invitaţi să participe în ambianța monumentelor istorice din întreaga Europă la evenimente dedicate patrimoniului cultural. 

Cea de-a XXVI-a ediție a Zilelor Europene ale Patrimoniului se va desfăsura în România pe 15 septembrie și va avea ca temă "Locuri ale memoriei", pentru a reflecta semnificațiile anului 2018 pentru România - Centenarul Marii Uniri.

În acest context, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară a organizat vineri expoziția "1 decembrie 1918 - Locuri ale memoriei Marii Uniri din actualul județ Maramureș". Vernisajul a avut loc la Casa ”Dr. Gheorghe Bilașcu” din Muzeul Satului. 

”Ne-am adunat astăzi aici într-un loc al memoriei, la casa din Petrova, a doctorului Gheorghe Bilașcu, a cărui memorie o cinstim și pe care îl respectăm pentru ceea ce a reprezentat pentru cultura și medicina românească. Am vrut să fiți astăzi, copii, alături de noi, pentru că este o adevărată lecție de istorie ceea ce oamenii de lângă mine vor spune și ceea ce veți auzi”, a spus managerul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Baia Mare, Monica Mare. 

50 de state din de pe continent sărbătoresc Zilele europene ale patrimoniului. 

”Din partea Ministerului Culturii se trimite, la un moment dat, înștiințarea cu tema fiecărui an pentru Zilele europene ale patrimoniului, astfel că și noi am diseminat în rândul instituțiilor pentru cultură invitația de a organiza astfel de evenimente și mă bucur că doamna director Monica Mare a răspuns nu numai pozitiv, dar și din tot sufletul la această invitație și cu această extraordinară expoziție. Este a 26-a ediție a Zilelor europene ale patrimoniului. Din 1992, țara noastră organizează aceste zile ale patrimoniului care au fost instituite de către Consiliul European în 1991. Tema din acest an, ”Locuri ale memoriei”, este, cel puțin pentru mine, foarte ofertantă. A avea un loc al memoriei, de a cinsti în rândul comunităților, la muzee și nu numai, pentru voi, cei care trebuie să mențineți totuși vie în memorie personalitățile, viața lor și modul în care au trăit, este foarte important să mergeți la astfel de case memoriale, monumete istorice sau doar case incluse în patrimoniul comunei sau a orașului în care vă găsiți, pentru că de acolo puteți învăța foarte multe”, a precizat managerul Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național Maramureș, Aura Pintea. 

Când am auzit de expoziția Centenarului Marii Unirii că această expoziție va avea loc la casa din Petrova cu cea mai mare plăcere am venit aici”, a arătat primarul comunei Petrova, Ion Petrovai. 

 

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM