CAMPANIE DE PREVENIRE: Violenţa în familie, greu de combătut

CAMPANIE DE PREVENIRE: Violenţa în familie, greu de combătut

La Centrul Social Multifuncțional "Rivulus Pueris" din Baia Mare, Asociația Necuvinte în colaborare cu Poliția Română au organizat, în această dimineață, un eveniment de informare, conștientizare și sensibilizare cu privire la fenomenul violenței în familie. Evenimentul a fost realizat cu sprijinul Serviciului Public de Asistență Socială a Municiupiului Baia Mare.

Evenimentul face parte din cadrul Caravanei naționale de promovare a campaniei Aripi Frânte.
Municipiul Baia Mare este primul din această caravană și cred că municipiul Baia Mare, din punctul de vedere al acțiunilor pe care le face privind combatarea fenomeniului violenței domestice poate să fie și un exemplu de bune practici, atât din punct de vedere infrastructural – cred că suntem singurul municipiu din țară care avem atât adăpost pentru victimele violenței în familie cât și centru de consiliere pentru agresori, înființat anul trecut printr-un parteneriat cu Penitenciarul Baia Mare”, a precizat directorul SPAS Baia Mare, Bogdan Gavra. 
În cadrul evenimentului, a fost vizionat documentarul “Aripi Frânte” care a dat și numele campaniei, s-au distribuit materiale și s-au purtat discuții cu participanții privind metodele de prevenire și ieșire dintr-o relație de tip abuziv. 
În municipiul Baia Mare, nu există un fenomen al violenței în familie. În municipiul Baia Mare există o problematică a violenței în familie și de aceea aceste campanii trebuie să continuie, în permanență să tragă semnale de alarmă privind problematica violenței în familie”, a dăugat directorul SPAS Baia Mare. 
La eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor publice, membri ai organizațiilor neguvernamentale și alte persoane interesate.
Rolul benefic al campaniilor de prevenire, precum este și campania Aripi Frânte, se reflectă în creșterea numărului sesizărilor privind comiterea unor astfel de fapte, aspect care demonstrează că tot mai multe victime au înțeles să nu mai tolereze aspectele violente și au înțeles că gravitatea abuzurilor de orice fel asupra propriei persoane sau asupra celorlalți membri ai familiei, se reflectă asupra calității vieții și dezvoltării tuturor celor expuși direct sau indirect la astfel de fapte”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș, Florina Meteș. 
În acest sens, Asociația Necuvinte a lansat în colaborare cu Poliția Română campania națională de prevenire a violenței intrafamiliale Aripi Frânte.
Campania Aripi Frânte a pornit de la cazurile care ni s-au adresat nouă. Cu toate că echipa noastră avea experiență pe problematica socială, pe noi ne-au fascinat poveștile acestor femei, pentru că sunt femei din medii diferite, cu educație diferită, condiții financiare diferite, care spuneau până la urmă cam aceeași poveste. Și pentru noi asta a fost fascinant. Foarte multe dintre ele nu considerau că poliția este o soluție din motivul că: ce treabă are poliția cu problema mea de familie? Este problema mea. De ce să aduc poliția? Este la mine în casă, rufele se spală la mine în familie”, a spus directorul Asociației Necuvinte, Simona Voicescu. 
Punctul central al campaniei îl reprezintă filmul documentar ”Aripi Frânte” care prezintă situația victimelor violenței domestice din România care nu au cerut ajutorul nimănui, prin câteva cazuri ale unor deținute aflate în Penitenciarul de Femei Târgşor. Documentarul este construit în jurul poveștilor unor femei care au trăit o viață în abuzuri și frică, ce le-a motivat pe acestea să reziste ani de zile unor suferințe crunte, să nu ceară ajutorul nimănui ajungând la un moment dat să clacheze și să devină din victimă agresor, făcându-și singure dreptate. 
Niciuna dintre cele 17 femei nu a cerut vreodată ajutorul poliției. Majoritatea, la întrebarea: ați mers vreodată la poliție, aveau reacție: era problema cu soțul meu, adică care era componenta poliției în viața mea? Ce treabă aveau? După ce ne povesteau întâmplarea, la întrebarea ce ați făcut după comiterea crimei, toate au spus, fără niciun timp de gândire, pur și simplu, că au sunat la poliție. Și este foarte interesantă psihologia –  ceea ce li se întâmpla lor nu era o infracțiune dar ceea ce au făcut ele erau conștiente că era o infracțiune și că trebuie să fie folosite și de asta am numit campania Aripi Frânte, că sunt oameni care au suferit odată drama de a fi victime ale violenței în familie și nu au cerut ajutorul nimănui și a doua oară au fost condamnate pentru o crimă pe care ele au comis-o”, a mai spus directorul executiv al Asociației Necuvinte. 
În cadrul acestei campanii, a fost realizat și Ghidul Siguranței Victimelor Violenței în Familie care până la finalul anului va fi distribuit în toate secțiile de poliție la nivel național. Acest Ghid se adresează persoanelor care înțeleg că se află într-o situație de tip abuziv și fac primii pași spre a ieși din acel mediu. Ghidul este însoțit de afișe care vor fi lipite în scările de bloc la aviziere. Afișele vizează “cifra neagră” a violenței, acele persoane necurpinse de nicio statistică, care nu au vorbit niciodată despre ceea ce trăiesc.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.